Wśród hodowanych zwierząt w Polsce przeważa
trzoda chlewna.
Główny obszar hodowli trzody rozciąga się od Niziny Południowo - wielkopolskiej po wschodnia część Pojezierza Pomorskiego.
W 2008 roku na 100 ha użytków rolnych w Polsce ogółem wyprodukowano 95,5 sztuk trzody chlewnej;
Województwo odznaczające się największym pogłowiem trzody chlewnej to woj. Wielkopolskie - 4623,4 tyś sztuk, oraz 255,4 sztuk na 100 ha,
województwa powyżej 100 sztuk na 100 ha użytków rolnych to: kujawsko-pomorskie (163,4), łódzkie (102,2), opolskie (105) i pomorskie (117).
Na jednego mieszkańca Polski wyprodukowano 50,8 kg mięsa wieprzowego.
Bydło
Główny obszar hodowli bydła w 2008 roku to województwo mazowieckie – 1038,7 tyś sztuk, oraz (na 100ha użytków rolnych w sztukach) 48,6 sztuk.
Duże znaczenie ma także województwo podlaskie – 835,1 tyś sztuk i wielkopolskie - 803,2 tyś sztuk.
Województwo odznaczające się najmniejszym pogłowiem bydła to woj. Lubuskie 72,0 tyś sztuk.
Na jednego mieszkańca w 2008 roku wyprodukowano 9,9 kg mięsa wołowego i 1,0 kg cielęcego, a także 316 l mleka krowiego.