Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Gimnazjum - lekcje

123456789101112131415161718192021
Lekcja: "Struktura i rozmieszczenie produkcji rolnej"
Trzoda chlewna
Wśród hodowanych zwierząt w Polsce przeważa trzoda chlewna. Główny obszar hodowli trzody rozciąga się od Niziny Południowo - wielkopolskiej po wschodnia część Pojezierza Pomorskiego.
W 2008 roku na 100 ha użytków rolnych w Polsce ogółem wyprodukowano 95,5 sztuk trzody chlewnej; Województwo odznaczające się największym pogłowiem trzody chlewnej to woj. Wielkopolskie - 4623,4 tyś sztuk, oraz 255,4 sztuk na 100 ha, województwa powyżej 100 sztuk na 100 ha użytków rolnych to: kujawsko-pomorskie (163,4), łódzkie (102,2), opolskie (105) i pomorskie (117).
Na jednego mieszkańca Polski wyprodukowano 50,8 kg mięsa wieprzowego.

Bydło
Główny obszar hodowli bydła w 2008 roku to województwo mazowieckie – 1038,7 tyś sztuk, oraz (na 100ha użytków rolnych w sztukach) 48,6 sztuk. Duże znaczenie ma także województwo podlaskie – 835,1 tyś sztuk i wielkopolskie - 803,2 tyś sztuk. Województwo odznaczające się najmniejszym pogłowiem bydła to woj. Lubuskie 72,0 tyś sztuk.
Na jednego mieszkańca w 2008 roku wyprodukowano 9,9 kg mięsa wołowego i 1,0 kg cielęcego, a także 316 l mleka krowiego.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie