Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Gimnazjum - lekcje

123456789101112131415161718192021
Lekcja: "Struktura i rozmieszczenie produkcji rolnej"
Produkty rolne
2000
2005
2008
[kg]
Żywiec rzeźny
w wadze żywej
230,9
295,4
308,0
bydło
35,7
37,6
44,7
cielęta
4,6
3,9
4,1
owce
0,4
0,3
0,3
trzoda chlewna
140,4
159,7
1153,7
w przeliczeniu na mięso:
175,1
224,1
232,2
wołowe
18,6
19,7
23,4
cielęce
2,8
2,7
2,4
wieprzowe
109,5
124,6
119,9
mleko krowie
648,1
728,1
747,1
wełna owcza
0,07
0,06
0,06

Chów zwierząt i produkcja zwierzęca



Na chów zwierząt, w odróżnieniu od uprawy roślin, w znacznie mniejszym stopniu wpływają warunki przyrodnicze, duże znaczenie mają natomiast czynniki ekonomiczne.


Tab. Produkcja ważniejszych produktów zwierzęcych na 1 ha użytków rolnych
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie