|
Produkty rolne |
2000 |
2005 |
2008 |
[kg]
|
Żywiec rzeźny w wadze żywej
|
230,9
|
295,4
|
308,0
|
bydło
|
35,7
|
37,6
|
44,7
|
cielęta
|
4,6
|
3,9
|
4,1
|
owce
|
0,4
|
0,3
|
0,3
|
trzoda chlewna
|
140,4
|
159,7
|
1153,7
|
w przeliczeniu na mięso:
|
175,1
|
224,1
|
232,2
|
wołowe
|
18,6
|
19,7
|
23,4
|
cielęce
|
2,8
|
2,7
|
2,4
|
wieprzowe
|
109,5
|
124,6
|
119,9
|
mleko krowie
|
648,1
|
728,1
|
747,1
|
wełna owcza |
0,07
|
0,06
|
0,06
|
Chów zwierząt i produkcja zwierzęca
Na chów zwierząt, w odróżnieniu od uprawy roślin, w znacznie mniejszym stopniu wpływają warunki przyrodnicze, duże znaczenie mają natomiast czynniki ekonomiczne.
Tab. Produkcja ważniejszych produktów zwierzęcych na 1 ha użytków rolnych
|