Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Gimnazjum - lekcje

123456789101112131415161718192021
Lekcja: "Zróżnicowanie i przydatność rolnicza gleb w Polsce"



Zagrożenie gleb

Czynnikiem, który w największy sposób wpływa na zachwianie równowagi biologicznej gleb są zanieczyszczenia chemiczne. Głównym ich źródłem jest przemysł, hutnictwo metali oraz transport. Silnie zanieczyszczają one powietrze, emitując do atmosfery szkodliwe pyły i gazy zawierające związki siarki, węgla, a także ołów, kadm i rtęć. Skutki działania tych gałęzi mogą prowadzić do zjawiska zmęczenia gleby, czyli obniżenia jej żyzności. W niektórych rejonach Polski poważnym problemem jest zakwaszenie gleb. Emitowane przez elektrownie, elektrociepłownie tlenki siarki i azotu łącząc się z kropelkami wody tworzą rozcieńczony kwas siarkowy i azotowy (tzw kwaśne deszcze). W produkcji tlenków siarki przodują zakłady przemysłowe (ok. 63% SO2), zaś najwięcej tlenków azotu w atmosferze pochodzi ze spalin samochodowych (ok. 50%). Oprócz fabryk, źródłem zanieczyszczenia związkami azotu są nawozy sztuczne. Kwaśne deszcze powodują zakwaszenie gleby, które hamuje rozwój mikroorganizmów glebowych, a rośliny mają ograniczoną zdolność przyswajania wielu składników pokarmowych.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie