Lekcja: "Zróżnicowanie i przydatność rolnicza gleb w Polsce"
Klasa bonitacyjna
Typ gleb
Charakterystyka gleb
Odsetek użytków rolnych
I najlepsze
Czarnoziemy, czarne ziemie, niektóre odmiany mad i rędzin oraz gleby brunatne o dłużej zawartości próchnicy
Gleby o dłużej zawartości składników odżywczych, bogate w próchnicę, o dobrej przepuszczalności, właściwie napowietrzane i uwilgocone
0,4
II bardzo dobre
Gleby wyszczególnione w klasie I bonitacyjnej, ale występujące w mniej korzystnych warunkach środowiska przyrodniczego
Powszechnie w pasie Zbliżone właściwościami do gleb I klasy bonitacyjnej, ale trudniejsze do uprawy, średnio zasobne w składniki odżywcze
2,9
IIIa dobre
Gleby brunatne, płowe, mady, niektóre rędziny
Znacznie gorsze właściwości od gleb I i II klasy bonitacyjnej; zalicza się do nich zarówno gleby o bardzo małym nawilgoceniu, jak i nadmiernie nawilgocone
22,7
IIIb średnio dobre
Gleby płowe, niektóre czarne ziemie, rędziny i gleby torfowe
Zbliżone właściwościami do gleb klasy IIIa, częściowo zdegradowane, wymagające zabiegów agrotechnicznych w celu zwiększenia plonów