Lekcja: "212. Gospodarka Polski. Rolnictwo i wyżywienie"
Flaga Wielkiej Brytanii
Gospodarka Polski. Rolnictwo i wyżywienie
Problemy polskiego rolnictwa
Trudności jakie przeżywa polskierolnictwo wynikają przede wszystkim ze słabej opłacalności produkcji. Nasze gospodarstwa są bardzo małe (przeciętnie 7,7 ha), a w dodatku rozrzucone średnio w dwunastu miejscach (same miedze i drogi do pół zajmują 5% potencjalnej ziemi uprawnej). To rozdrobnienie uniemożliwia większości gospodarstw obniżenie kosztów produkcji. Większość gospodarstw nie jest nastawiona na specjalizację produkcji (np. w polskich oborach przeciętnie są 2 krowy, podczas gdy w Wielkiej Brytanii – 66, a w Holandii 40). Rolnicy starają się zagwarantować sobie dochodowość wielostronnością gospodarowanie (jeśli się traci na jednym, to zyska się na drugim kierunku produkcji).
Pchła może cały rok czekać w bezruchu, by na odgłos kroków (ludzkich lub zwierzęcych) natychmiast wyrwać się z odrętwienia i wskoczyć na potencjalnego żywiciela.