Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Liceum - lekcje

1234567891011
Lekcja: "118. Problem wyżywienia ludności"
Ofiara głoduAutor: Dr. Lyle Conrad
Problem wyżywienia ludności

Produkcja żywności a wyżywienie

To, że na świecie brakuje żywności, wcale nie znaczy, że Ziemia nie jest w stanie wyprodukować jej więcej, bowiem istnieją państwa, które posiadają duże jej nadwyżki i kontrolują jej produkcję na różne sposoby. Powodem tego jest utrzymanie odpowiedniego poziomu cen żywności (w tym produktów przetwarzanych na żywność), więc ogranicza się obszary zasiewów i wielkość hodowli (np. w krajach UE, Kanadzie, Argentynie, Australii, a zwłaszcza w USA).
Wystarczającą ilość wysokokalorycznego i wartościowego pokarmu spożywają mieszkańcy wszystkich państw wysoko rozwiniętych oraz krajów o dużych obszarach użytków rolnych lecz o stosunkowo małej liczbie mieszkańców (np. Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj). Duże spożycie artykułów spożywczych ma czasem odwrotny skutek i prowadzi do otyłości i różnych chorób, na leczenie których co roku wydaje się 117 mld dolarów, za którą można by wyżywić większość głodujących na świecie.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie