To, że na świecie brakuje żywności, wcale nie znaczy, że Ziemia nie jest w stanie wyprodukować jej więcej, bowiem istnieją państwa, które posiadają duże jej nadwyżki i kontrolują jej produkcję na różne sposoby. Powodem tego jest utrzymanie odpowiedniego poziomu cen żywności (w tym produktów przetwarzanych na żywność), więc ogranicza się obszary zasiewów i wielkość hodowli (np. w krajach UE, Kanadzie, Argentynie, Australii, a zwłaszcza w USA).
Wystarczającą ilość wysokokalorycznego i wartościowego pokarmu spożywają mieszkańcy wszystkich państw wysoko rozwiniętych oraz krajów o dużych obszarach użytków rolnych lecz o stosunkowo małej liczbie mieszkańców (np. Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj). Duże spożycie artykułów spożywczych ma czasem odwrotny skutek i prowadzi do otyłości i różnych chorób, na leczenie których co roku wydaje się 117 mld dolarów, za którą można by wyżywić większość głodujących na świecie.
Wiatr na Ziemi nie może wiać szybciej niż 520 km/h, jest to spowodowane siłami, które wpływają na cząsteczki powietrza (m .in. przyciąganie, tarcie, różnice ciśnień powietrza).