Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Liceum - lekcje

12345678910111213141516171819
Lekcja: "116. Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo"
Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo
Rybacy z Bangladeszu

Rybołówstwo i rybactwo

Rybołówstwo morskie dzieli się na przybrzeżne, pełnomorskie i dalekomorskie lub klasyfikuje się je według metod połowu i wykorzystywanych narzędzi (rybołówstwo haczykowe i włokowe) oraz gatunków poławianych ryb (rybołówstwo śledziowe, tuńczykowe, krewetkowe). Do połowu używa się kutrów, łodzi rybackich (motorowe lub wiosłowe) i trawlerów przetwórni.

Ustanawiano różne prawa dotyczące połowu ryb i innych organizmów słonowodnych. Do lat osiemdziesiątych XX w. panowała zasada prawna wolności morza otwartego (zwanego także pełnym) i przynależności terenów przybrzeżnych do państw nadmorskich (od 3 do 12 mil morskich). Wówczas zasoby morza otwartego można było eksploatować do woli.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie