Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje

1...11121314151617181920212223242526272829
Lekcja: "Rolnictwo w Polsce"




Warzywa strączkowe
Warzywa rzepowate
Bogata w wit. B, fluor, magnez, wapń, żelazo, błonnik. Wzmacnia organizm, wypływa korzystnie na cerę.
Wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadanie, przetarta - jako maseczka do twarzy przeciw trądzikowi.
fasola rzepa
Zawiera potas, magnez, żelazo, wit. C, z grupy B, kwas foliowy. Pożywny, ciężkostrawny. Zawiera żelazo, miedź, mangan. Stosowana w anemii, astmie, poprawia trawienie i porost włosów.
groch rzodkiewka
Warzywa wieloletnie
Zawiera kwas szczawiowy. Stosowany w dolegliwościach wątroby, nerek, owrzodzeniach, zranieniach. Zawiera żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, wit. C, ß-karoten. Usuwa z organizmu wapń. Stosować z umiarem.
szczaw rabarbar
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie