|
Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Liceum - lekcje
| 1 | | | ... | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | 19 | | | 20 | | | 21 | | | 22 | | | 23 | | | 24 | | | 25 | |
Lekcja: "Higiena żywienia i żywności"
|
|
|
Dietetyka
Nauka zajmująca się zasadami żywienia, jego biochemicznymi podstawami, psychologią żywienia i technologiami gastronomicznymi. Łączy wiedzę takich nauk jak: biologia, biochemia, fizjologia i patofizjologia, medycyna kliniczna, higiena, profilaktyka zdrowia, technologia żywności i techniki przyrządzania pożywienia.
Dietetycy opracowują diety żywieniowe oraz metody leczenia zaburzeń żywieniowych, nadwagi i niedożywienia.
Każda dieta powinna być dobrana w zależności od płci, wieku, masy ciała, rodzaju aktywności fizycznej oraz stanu zdrowia.
| |
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|