Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...567891011121314151617181920212223
Lekcja: "Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych"
Trawienie tłuszczów



Właściwe trawienie tłuszczy rozpoczyna się dopiero w jelicie, gdzie do początkowego odcinka (dwunastnicy) doprowadzane są lipazy - enzymy produkowane przez trzustkę. Aby możliwe było trawienie tłuszczów muszą one zostać zemulgowane. Za emulgację tłuszczów odpowiada żółć produkowana przez wątrobę. Proces ten polega na rozbiciu dużych cząsteczek tłuszczy na mniejsze, a tym samym na zwiększeniu powierzchni tłuszczu dostępnej dla enzymów.

Wśród produktów trawienia tłuszczów obok glicerolu i kwasów tłuszczowych znajdują się monoacyloglicerole i diacyloglicerole.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie