Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Historia » Liceum - lekcje

12345678910111213141516
Lekcja: "117 Gospodarka folwarczno-pańszczyźniana"
Gospodarka folwarczno-pańszczyźniana

Typy folwarków pańszczyźnianych oraz produkcja rolna

W uprawie roli nadal stosowano trójpolówkę, oraz wprowadzono ulepszone narzędzia rolnicze, drewniany pług z drewnianą odkładnicą i żelaznym lemieszem, stosowano sierpy i metalowe kosy i drewniane brony, a także używano radła. Uprawa skupiała się głównie na jęczmieniu, owsie, pszenicy i życie, a rzadziej na prosie i tatarce. Uprawa zależała od warunków pogodowych, intensywności nawożenia, jakości gleb oraz, czy na danym terenie prowadzono walki. Przeciętnie z jednego zasianego ziarna zbierano 5 ziaren, co dawało 7-8 kwintali z hektara i umożliwiło eksport zboża do Europy Zachodniej. Polskie produkty wysyłane na zachód stanowiły 3-10% całej produkcji państwa, a jej udział w handlu zachodnim stanowił zaledwie 3%. Największy eksport przypadł na początek XVI w. i przed wojną trzydziestoletnią, jednak rekord wyniósł 200 tys. ton zboża w 1628 r. W XVII w. nastąpił spadek popytu na polskie zboża, spowodowany wzrostem śmiertelności podczas wojen.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie