Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718...2425
Lekcja: "155. Jak jadamy dzisiaj i jak kiedyś jadano? "





Der Barock war voll vom Gegensatz; süß und sauer, bitter und süß, hell und dunkel, alles stark gewürzt. Die Lieblingsgewürze waren: Safran, Muskat, Nelken, Ingwer. Beeren aller Art garnierten das Fleisch. Neben Wasser und Milch hat man auch den gewürzten Wein getrunken. Am Dorf aber aß die überwiegende Mehrheit der Menschen sehr karg.



Barok był pełen kontrastów: słodkie i kwaśne, gorzkie i słodkie, jasne i ciemne, wszystko mocno przyprawione. Ulubione przyprawy to: szafran, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, szałwia. Oprócz wody i mleka pito także grzaniec. Jagody wszystkich rodzajów zdobiły mięso. Na wiosce jednak większość ludzi spożywała bardzo ubogie posiłki.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie