Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718...2425
Lekcja: "153. Rodzaje grzybów"




Der Pilz ist essbar. Geeignet für Schmoren, Backen und Beizen aber nicht für Trocknen oder den Transport geeignet.
Grzyb jadalny. Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania, nie nadaje się do suszenia, ani do transportu.

Der Butterpilz wächst oft in Symbiose mit Kiefern. Der gelb- bis schokoladenbraune Hut wird bis zu 12 cm breit. Der Hut ist schleimig, glänzend und glatt. In den USA, wo der Butterpilz durch Kiefernanpflanzungen weit verbreitet wurde, hat er aufgrund seiner schleimigen Beschaffenheit den Namen "Slippery Jack"("Schlüpfriger Hans") bekommen. In Bayern nennt man ihn deshalb auch "Rotzer".


Maślak rośnie często w symbiozie z sosną. Kapelusz przechodzący od barwy żółtej aż po czekoladowo brązową ma szerokość 12 cm. Kapelusz jest oślizły, błyszczący i gładki. W USA gdzie maślak jest bardzo rozpowszechniony dzięki plantacjom sosnowym ze względu na swoją śluzowatą teksturę otrzymał nazwę "Slippery Jack" ("Śliski Jan"). W Bawarii nazywa go się z tego powodu "Zasmarkanym".
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie