Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...78910111213141516171819202122232425
Lekcja: "W restauracji oraz w kawiarni"

W kawiarni - nazwy ciast i deserów



crêpes au chocolat (naleśniki czekoladowe)
gâteau au yaourt à l'ananas
(ciasto jogurtowe z ananasem)
meringue aux amandes
(bezy z migdałami)
charlotte aux pêches
(szarlotka z brzoskwiniami)
tartelettes aux fraises
(babeczki z truskawkami)
cupcakes framboises
(babeczki z malinami)
madeleines à l'orange
(magdalenki pomarańczowe)
tarte aux fraises
(tarta z truskawkami)
tarte aux pommes à la crème pâtissière
(tarta z jabłkami i budyniem)
tarte au citron
(tarta cytrynowa)
tarte à la crème brûlée
(tarta z zapiekaną bitą śmietanką)
cake marbré moelleux- chocolat-vanille
(ciasto marmurkowe miękkie, czekoladowo-waniliowe)
cake goût orange
(keks pomarańczowy)
Czy wiecie, że:
Francuski tort jest niski i wygląda zupełnie inaczej niż polski, dlatego lepiej używać nazwy tarta. Francuska i polska szarlotka to dwa zupełnie różne ciasta.


<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie