Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718192021
Lekcja: "Żywność i żywienie"

Ryby, przyprawy - poissons, épices


ryby - poissons
crevettes
(krewetki)
crabes
(kraby)
huîtres
(ostrygi)
crampons
(raki)
sprats
(szprotki)
sardines
(sardynki)
anchois

escargots
(ślimaki)
saumon
(łosoś)
truite
(pstrąg)
hareng
(śledź)
morue
(dorsz)
thon
(tuńczyk)
patauger
(flądra)
sole
(sola)
homard
(homar)
Zapamiętaj:
Je mange du poisson.
J'aime le poisson.

przyprawy - épices
sel
(sól)
sucre
(cukier)
farine
(mąka)
semoule
(kasza)
riz
(ryż)
poivre
(pieprz)
coriandre
(kolendra)
vinaigre
(ocet)
clou de girofle
(goździki)
laurier
(liście laurowe)
safran
(szafran)
gingembre
(imbir)
ail blanc
(czosnek)
thym
(tymianek)

origan
(oregano)
raifort
(chrzan)
basilic
(bazylia)
marjolaine
(majeranek)
estragon
(estragon)
aneth
(koperek)
liveche
(lubczyk)
sauge
(szałwia)
noix de muscade

(gałka muszkatołowa)
cardamone
(kardamon)
chili rouge

(czerwone chili)
piment

(ziele angielskie)
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie