Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718192021
Lekcja: "Żywność i żywienie"

Przysmaki regionalne - spécialités régionales


Chaque région a ses propres spécialités de cuisine.
(Każdy region ma swoje własne przysmaki kuchenne.)
La Provence est connue de la bouillabaisse marseillaise.

(Prowansja jest znana z marsylskiej zupy rybnej.)
L'aïoli est très employée sur la rive nord de la Méditerranée.

(Sos majonezowy z czosnkiem szeroko stosowany jest na północnym brzegu Morza Śródziemnego.)
Le cassoulet toulousain se mange chez en Pologne sous un autre nom.

(W Polsce jada się fasolkę po bretońsku, która jest daniem z Tuluzy.)
L’Alsace a sa choucroute alsacienne délicieuse et l’Auvergne a son coq-au-vin

(Alzacja ma wyborne danie podobne do naszego bigosu, a Owernia swojego koguta w winie.)
Nous connaissons bien la ratatouille niçoise.
(Dobrze znamy nicejską ratatujkę.)
En Normandie on mange beaucoup de moules et de crêpes
(W Normandii jada się dużo małż i naleśników.)
et des tripes à la mode de Caen – (flaczki gotowane z winem i Calvadosem.)


Dans le Pays de Savoie on produit la fameuse fondue savoyarde.

(W Sabaudii z ostrego sera gruyère  i wina robi się znane fondue.)
Garbure béarnaise
(kapuśniak berneński)
Lapin aux pruneaux
du nord (królik ze śliwkami)
Quiche lorraine
(lotaryńska tarta z wędzonym boczkiem i cebulą)
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie