Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Gimnazjum - lekcje

123456789101112131415161718...2223
Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Bydło rogate


  • Pod względem liczby sztuk bydła rogatego pierwsze miejsce w świecie zajmują Indie. Chowa się tu bydło ze względu na siłę pociągową a także ze względu na tak zwane święte krowy, których mięso (z religijnych powodów) nie jest spożywane przez większość ludności tego kraju. To sprawia, że Indie nie odgrywają większej roli na międzynarodowym rynku handlu mięsem wołowym i jego przetworami.
  • Największe rzeźnie na świecie zlokalizowane są w Stanach Zjednoczonych (Chicago), a także w Meksyku, Australii, Nowej Zelandii, Brazylii, Argentynie, Danii, Irlandii i Francji, czyli w krajach będących największymi eksporterami wołowiny i cielęciny.
  • Kraje wysokorozwinięte prowadzą intensywny chów nastawiony na uzyskanie dużych ilości mięsa, mleka i przetworów. Ten typ hodowli przeważa w większości krajów Europy Zachodniej, w pasie przyjeziornym i północno–wschodnim w Stanach Zjednoczonych, na terytorium Wiktoria w Australii, a także w niektórych prowincjach Chin.
  • Ekstensywny chów bydła powiązany jest z wykorzystaniem wielkoobszarowych pastwisk naturalnych. Ma na celu przede wszystkim pozyskanie mięsa (np. Brazylia, Argentyna, Wyżyna Kolorado, południowo-zachodnia Rosja, północny Kazachstan),
  • W wielu miejscach na świecie chów bydła ma charakter mieszany, tzn. wykorzystuje zarówno rośliny pastewne, jak i naturalne pastwiska. Przykładem mogą być kraje skandynawskie i alpejskie, Polska, Czechy, Wenezuela, Nowa Zelandia.
  • Z chowu bydła pozyskuje się: mięso, mleko, skóry, nawóz.
  • W produkcji mleka krowiego dominują: Stany Zjednoczone, Rosja, Indie,
  • Produkty handlu międzynarodowego: masło, sery, mleko w proszku, skóry, wołowina.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie