Lekcja: "Rolnictwo na świecie - produkcja roślinna"
Buraki cukrowe i trzcina cukrowa
Buraki cukrowe dające ponad 35% św. produkcji cukru.
Uprawy buraka ze względu na podobne wymagania glebowe, pokrywają się z uprawami pszenicy.
Światowe zbiory buraków cukrowych w 2010 roku wyniosły 32,3 mln ton.
Buraki cukrowe nadają się najlepiej po zbożach do uprawy na glebach średnich i dobrych. Potrzebują one stosunkowo długiego okresu wegetacji i dużego nasłonecznienia w fazie dojrzewania.
Główne obszary uprawy leżą w pasie czarnoziemów i gleb brunatnych europejskiej części Rosji, na Ukrainie, w północno-wschodniej Francji, pd. Niemczech i Polsce, północnych Włoszech, krajach Beneluksu. Poza Europą - USA, Chiny i Turcja.
Trzcina cukrowa - Wymagania klimatyczne: ciepły i wilgotny klimat, temp. ok. 20oC, opady roczne 1200-1600 mm, rozłożone równomiernie.
Wymagania glebowe: żyzna i wilgotna gleba oraz dobre nawożenie.
Główne rejony występowania: w wilgotnych obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Ameryka: Brazylia, Peru; Azja: Indie, Chiny, Pakistan, Tajlandia, Filipiny; Afryka: RPA, Zimbabwe, Tanzania, Uganda, Sudan, Egipt, Ghana.
Główni eksporterzy: Kuba, Tajlandia, Francja i Australia.
Znaczenie: głównie do produkcji cukru, syropu cukrowego (prod. uboczny), rumu, spirytusu, etanolu używanego jako biopaliwo lub dodawane do benzyny (np. Brazylia); liście i łodygi używane jako pasza oraz do produkcji płyt drewnopodobnych;