Lekcja: "123. Kwiaty roślin nasiennych oraz powstawanie nasion i owoców"
Owoce mięsiste – jagoda i pestkowiec
Śliwka, odmiana MarabelkaAutor: Peavey
Jagoda to owoc mięsisty z wielonasiennym owocem i soczystą owocnią, która powstała z kilku owocolistków. Cechą charakterystyczną jagody jest brak endokarpu, czyli wewnętrznej części owocu, która powstaje ze skórki okrywającej wewnętrzną stronę owocolistka. Pestkowiec jest zazwyczaj jednonasiennym owocem powstałym z jednego owocolistka. Wewnętrzna warstwa owocni przekształca się w zdrewniałą, twardą, chroniącą nasienie pestkę, środkowa część jest zazwyczaj soczysta i słodka, natomiast zewnętrzna warstwa owocni ma postać skórki. Takim rodzajem owocu charakteryzują się krzewy i drzewa owocowe nazywane pestkowcami (np. śliwa, czereśnia, wiśnia, migdały, orzech włoski).