Lekcja: "112. Transpiracja u roślin i ich nawożenie"
Nawożenie azotowe i jego skutki
Sól kwasu borowego - jeden z konserwantów
Azot magazynuje się u roślin głównie w pędach i ogonkach liściowych, dlatego też dużą jego zawartością charakteryzują się: rzodkiew, sałata, burak ćwikłowy i jego liście oraz szpinak. Im niższy stopień nasłonecznienia, tym wyższy poziom wchłaniania azotanów przez rośliny. Dlatego też przykładowo rzodkiewka hodowana w szklarniach w okresie zimowym, gdy nasłonecznienie jest słabsze, będzie ona gromadzić większe ilości azotanów niż latem uprawiana poza szklarnią. Intensywne nawożenie azotowe zmniejsza w glebie ilość przyswajalnej miedzi, co negatywnie wpływa na zdrowie człowieka. Azotanów używa się także jako konserwantów (np. do peklowania mięsa) lub do produkcji (np. serów twardych).
Najniższą temperaturę na Ziemi odnotowano na Antarktydzie 21 lipca 1983 roku w okolicy radzieckiej stacji badawczej , było 89,2 stopnia Celsjusza poniżej zera.