Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1234567891011121314151617181920
Lekcja: "110. Rola diety w życiu człowieka"
Znaczenie białek w żywieniu
Cząsteczka glutaminy
Ciało człowieka i wszystkich zwierząt nie potrafi magazynować białek, więc ich przemiany zachodzą na bieżąco, a nadwyżka zawartych w pożywieniu aminokwasów ulega rozłożeniu. Dodatkowo organizm człowieka nie może samodzielnie syntetyzować aminokwasów egzogennych (np. lizyna, walina, izoleucyna), więc muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem. Pozostałe kwasy, które organizm może wytwarzać z dostępnych związków organicznych, nazywane są endogennymi (np. alanina, glicyna, glutamina, asparagina). Istnieją również aminokwasy warunkowo zbędne w pożywieniu, które mogą być syntetyzowane wewnątrz ustroju z innych aminokwasów egzogennych, jednak przy nieodpowiedniej diecie lub innych zmianach metabolizmu, ich synteza wewnątrzustrojowa może być niewystarczająca, stąd wymagane może być ich przyjmowanie z zewnątrz. Jednak zaliczane są one do endogennych.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie