Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1234567891011121314151617181920
Lekcja: "110. Rola diety w życiu człowieka"
Nawozy a zdrowie
Rozpryskiwanie pestycydów
Jednym z problemów „czystości” produktów spożywczych są zanieczyszczenia jej nawozami sztucznymi, środkami ochrony roślin (tzw. pestycydy: owadobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze) i – rzadziej - metalami ciężkimi (m.in. kadmem, magnezem, ołowiem). Doprowadziło to do tego, że coraz popularniejsze są produkty rolnictwa ekologicznego, pomimo faktu, że są one mniej atrakcyjne wizualnie i droższe. W Polsce łączny areał upraw ekologicznych stanowi 0,05% wszystkich terenów uprawnych, jednak ciągle ulega on powiększeniu. Dla rozwoju tej dziedziny rolnictwa bardzo ważny jest skład chemiczny gleb wolnych od skażenia metalami ciężkimi, który w Polsce posiada 95% gleb uprawnych. W Polsce problematyką żywienia zajmuje się Instytut Żywienia i Żywności w Warszawie, a kontrolą żywności – Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz Weterynaryjna Inspekcja Sanitarna.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie