Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1234567891011121314151617181920
Lekcja: "110. Rola diety w życiu człowieka"
Białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe
Mięso zawiera
pełnowartościowe białkoAutor: Isageum
Aminokwasy możliwe i niemożliwe do zsyntetyzowania podzieliły białka na dwie grupy – pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Pierwszy rodzaj białek posiada odpowiednią ilość niezbędnych aminokwasów, natomiast białka niepełnowartościowe są ubogie w te aminokwasy lub w ogóle są ich pozbawione. Do białek pełnowartościowych zalicza się zwierzęce, a do niepełnowartościowych – roślinne. Bezmięsna dieta, jaką prowadzą wegetarianie (osoby, którzy nie przyjmują także innych produktów pochodzenia zwierzęcego - np. serów), ma wiele zalet, jednak bardzo trudno w niej ułożyć jadłospis, który dostarczałby wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Dlatego też ważne jest włączenie do diety nabiału, czyli mleka, jajek, serów.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie