Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1234567891011121314151617
Lekcja: "108. Odżywianie się"
Enzymy trawiące cukry
Wirczyk w 40-krotnym
powiększeniuAutor: Esv
Powszechnie występujące u kręgowców i bezkręgowców enzymy α-amylazy (α-glikozydy) są odpowiedzialne za trawienie cukrowców. Zwierzęta te nie są w stanie wytwarzać celulazy (enzym rozkładający celulozę do dwucukru celobiozy) i enzymu rozkładającego celobiozę do glukozy (węglowodan należący do monosacharydów). Jednostki cukrowe w tych związkach są połączone wiązaniami β-glikozydowymi, których α-amylazy nie rozkładają. W żołądkach przeżuwaczy i innych zwierząt trawożernych obecne są mikroorganizmy wytwarzające celulazy, co pozwala im na wykorzystanie błonnika jako znaczącego źródła energii. Syntetyzowaniem celulazy należącej do β-glikozydaz zajmują się niektóre bakterie i orzęski (np. pantofelek, didinium, wirczyk, sysydlaczek).
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie