Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1234567891011121314151617
Lekcja: "108. Odżywianie się"
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:
Witamina

Rola i źródło występowania

Skutki niedoboru

A (ritenol)

- współtworzenie rodopsyny – substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości komórek zmysłowych oka - główne źródła: jaja, masło, mleko, wątroba, tran, niektóre warzywa i owoce zawierające karotenoidy kurza ślepota, łuszczenie skóry, zanikanie nabłonków; nadmiar prowadzi do wypadania włosów, przebarwień skóry
D (kelceferol) - wpływa na gospodarkę wapniową (przyśpiesza wchłanianie wapnia w jelitach), niezbędna do poprawnego wzrostu kośćca - główne źródła: mleko, jaja, drożdże, masło, wątroba, tran krzywica u dzieci
E (tooferol) - hamowanie utleniania lipidów i witaminy A - główne źródła: orzechy, kiełki pszenicy, jaja, ryby, wątroba, oleje roślinne obniżenie płodności, osłabienie mięśni
K (filochinon) - ważna w procesie krzepnięcia krwi - główne źródła: jajka, ziemniaki, ser, ogórek, sałata, szpinak; podstawowe zapotrzebowanie produkują bakterie flory jelitowej podatność na krwotoki, dłuższy czas krzepnięcia krwi
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie