Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

amylopektyna

amylopektyna - polisacharyd, jeden z głównych składników skrobi, stanowiący ok. 70–80% jej masy. Związek ten zbudowany jest z ponad 2000 jednostek D-glukozy, połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi. Cząsteczka amylopektyny jest rozgałęziona, liczne łańcuchy boczne są związane z łańcuchem głównym wiązaniami α-1,6. Amylopektyna jest cukrem o charakterze gumy, którego mieszanina z wodą daje po ogrzaniu roztwór koloidalny w postaci kleiku.


Inne hasła zawierające informacje o "amylopektyna":

Amyloza stanowi zwykle ok. 20-30% masy skrobi. Drugim polisacharydem występującym w skrobi jest amylopektyna .Wzór ukazujący amylozę jako prosty, śrubowo skręcony łańcuch złożony z merów D-glukozy ...

Amylopektyna ...

Skrobia ...

Glikogen ...

Węglowodany ...

amylopektyna align=justify> amylopektyna - polisacharyd, jeden z głównych składników skrobi, stanowiący ok. 70–80% jej ...


Inne lekcje zawierające informacje o "amylopektyna":

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 16) ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 19) ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 18) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie