Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Ślina

Ślina

Pobieranie próbki śliny do badania

Ślina ( łac. ) – wodnista (i najczęściej lekko spieniona ) ciecz znajdująca się w jamie ustnej człowieka i wielu innych zwierząt . Jest wydzieliną dużych i małych gruczołów ślinowych, nazywanych śliniankami i jest to ślina właściwa. Płyn znajdujący się w jamie ustnej nazywamy śliną mieszaną, gdyż zawiera również płyn dziąsłowy, resztki pokarmowe, złuszczony nabłonek , leukocyty oraz bakterie wraz z ich metabolitami . Ślina pełni wiele różnych i ważnych funkcji. Rozpoczyna, ułatwia lub po prostu umożliwia wiele procesów takich jak: wstępne trawienie pokarmu , połykanie , nawilżanie jamy ustnej, artykulację dźwięków , ochronę organizmu przed patogenami i pasożytami , regenerację i wiele innych, specyficznych dla danego gatunku.

Spis treści

Ślina w świecie zwierząt

Wiele gatunków zwierząt wykształciło w toku ewolucji różne specyficzne sposoby użycia swojej śliny. Najpopularniejszym przykładem są kobry , żmije i sporo innych gatunków jadowitych produkujących ślinę zawierającą jad , którym obezwładniają swoją ofiarę podczas polowania. Natomiast niektóre jerzyki lepią swoje gniazda przy użyciu śliny. Również stawonogi mają nietypową ślinę – pewne pająki i gąsienice produkują swoje nici używając do tego gruczołów ślinowych. Kolejnym przykładem są pijawki , w ślinie których możemy znaleźć wiele antykoagulantów (np. hirudyna ), środków przeciwzapalnych i znieczulających[1]. Podobnie samica komara po przekłuciu skóry wstrzykuje kropelkę śliny, która zawiera związek podrażniający skórę (może również doprowadzić do reakcji alergicznej ) i zapobiegający krzepnięciu krwi .

Ślina człowieka

Właściwości fizyczne i chemiczne

  • przejrzystość: przejrzysta/lekko mętna (w zależności od składu i obecności bąbelków powietrza)
  • barwa: brak (bezbarwna, przezroczysta)
  • ciężar właściwy: 1,002–1,12 g / ml (zależny od aktualnego składu)
  • pH: 6,8–7,2[2]
  • osmolalność: zazwyczaj niższa niż osocza, zależy od aktywności wydzielniczej (przy maksymalnym wydzielaniu staje się izotoniczna)[3]
  • lepkość: w prostym badaniu wiskozymetrem Ostwalda (25 °C) ślina ma tylko nieznacznie większą lepkość (1 cP = 1·10−3 Pa·s[4]) niż woda (0,89·10−3 Pa·s[5]), jednak ślina jako płyn nienewtonowski [4] nie ma stałego współczynnika lepkości i zależy on od szybkości ścinania (gradientu prędkości): spada on z 400 P (40 Pa·s) do 0,1 P (1·10−2 Pa·s) w zakresie szybkości ścinania od 2,5·10−3 do 10 Hz[4] (25 °C).

Podział ze względu na zawartość mucyn

  • ślina surowicza – produkowana przez gruczoły zbudowane głównie z komórek surowiczych (np. ślinianki przyuszne i gruczoły językowe tylne Ebnera ) – zawierającą enzym amylazę ślinową (dawniej zwaną ptialiną) rozpoczynający trawienie wielocukrów; produkowana głównie przez ślinianki przyuszne (z wyjątkiem mięsożernych),
  • ślina śluzowa – produkowana przez gruczoły o przewadze komórek śluzowych (gruczoły językowe tylne, migdałkowe i podniebienne) – dzięki mucynie jest gęsta, lepka i ułatwia połykanie pokarmu (patrz → funkcje mucyny w sekcji związki organiczne),
  • ślina surowiczo-śluzowa – wydzielina ślinianek podjęzykowych, podżuchwowych oraz gruczołów wargowych, policzkowych, trzonowych i przednich języka.

Skład śliny mieszanej fizjologicznej

Wymiana jonów sodu i potasu w komórkach wydzielniczych ślinianek

Skład śliny jest raczej zmienny osobniczo (zależy od wieku i płci: u mężczyzn zawartość sodu, wapnia i fosforu jest większa a po wysiłku fizycznym następuje znaczny wzrost stężenia jonów, szczególnie sodu[3]) ale średnio ok. 99,5% śliny stanowi woda , w skład pozostałej części (0,5%) wchodzą związki nieorganiczne (0,2%), organiczne (0,3%) oraz martwe i żywe komórki :

związki nieorganiczne

związki organiczne

Niemiecki pasek testowy DrugCheckTM umożliwiający wykrywanie 6 różnych leków w ślinie

komórki

Funkcje śliny

fizjologiczne

  1. trawienna – dzięki mucynom ułatwia formowanie kęsa pokarmowego, zlepia pokarm, nadaje mu śliskość, ułatwia połykanie zaś amylaza wstępnie trawi węglowodany,
  2. immunologiczna – stałe obmywanie błony śluzowej, zębów oraz kieszonek dziąsłowych oczyszcza je z resztek pokarmu utrudniając zasiedlenie się grzybom oraz bakteriom (działanie przeciwpróchnicze), zaś immunoglobuliny IgA , IgG i IgM oraz lizozym , laktoferyna , peroksydaza i interferon uczestniczą w odpowiedzi na obecne już patogeny,
  3. regeneracyjna – dzięki zawartości takich substancji jak EGF i NGF wspomaga i uczestniczy w gojeniu się ran błony śluzowej jamy ustnej,
  4. wydalnicza – wraz ze śliną wydzielanych jest wiele substancji takich jak mocznik , kwas moczowy , alkohol , morfinę , jodki , tiocyjanki , hormony , niektóre metale ciężkie ( Hg , Pb , Bi ),
  5. resorpcyjna – ślina rozpuszcza i ułatwia wchłanianie niektórych substancji już w jamie ustnej: np. nitrogliceryny , piramidonu ,
  6. osmotyczna – suchość błony śluzowej wraz z uczuciem pragnienia są sygnałem do dostarczenia płynów do organizmu (długotrwały brak śliny powoduje zanik tkanek miękkich jamy ustnej i zębów),
  7. artykulacyjna – zwilżanie błony śluzowej umożliwia sprawną mowę oraz ruchy warg i języka ,
  8. prawdopodobnie bierze również udział w odbieraniu bodźców przede wszystkim smaku (przez rozpuszczanie składników pokarmowych), również wrażeń dotyku , ciepła i zimna,

diagnostyczne

  1. naukowcy odkryli zależność pomiędzy przewodnością elektryczną śliny a cyklem menstruacyjnym u kobiet; spadek i najniższa wartość przewodności występowały na 5 dni przed owulacją i korelacja z badaniem USG wynosiła 73,2%[10],
  2. ze względu na fakt, iż przez ślinianki przepływa znaczna ilość krwi, w ślinie, która jest częściowo przesączem osocza , znajdują się substancje przenoszone przez krew takie jak leki , hormony i in.; ich obecność zależy od możliwości pokonania barier jakimi są błona komórkowa oraz rozmiary cząsteczek i różnice osmolalności , pH i in.; w związku z tym można w ślinie diagnozować obecność[3] etanolu , teofiliny , antypiryny , digoksyny , niektórych hormonów ( testosteron , estriol , progesteron i jego 17-OH pochodna, kortyzol ) ułatwiając badanie i umożliwiając jego nieinwazyjność,

inne/nietypowe

  1. ślina zapobiega osadzaniu się pary wodnej na powierzchniach; zdarza się, że nurkowie czy pływacy liżą wewnętrzną stronę szkiełek swoich okularów pływackich czy masek, co zapobiega uciążliwemu parowaniu ich[11],
  2. stosowana jest również przy konserwacji obrazów ( akrylowych ) – lekko poślinione ligniny wałeczki turlane po płótnie usuwają warstewkę kurzu i brudu; nazywa się to "czyszczeniem enzymatycznym" ze względu na dodatkowe trawienie przez enzymy występujące w ślinie lipidów i białek będących często składnikiem owego brudu[12].

Wydzielanie śliny

Ślinianki:
1. przyuszna, 2. podżuchwowa, 3. podjęzykowa

W organizmie człowieka ślina jest produkowana przez trzy pary dużych ślinianek:

oraz przez wiele mniejszych gruczołów ślinowych umieszczonych w całej jamie ustnej , do których należą: gruczoły policzkowe, wargowe, podniebienne, językowe i trzonowe. Największy udział w produkcji i wydzielaniu śliny mają ślinianki podżuchwowe (65% obj.), następnie przyusznice (30%) i ślinianki podjęzykowe (5%) oraz małe gruczoły ślinowe (znikomy udział).

W ciągu doby, w zależności od spożywanego pokarmu, ślinianki uchodzące do jamy ustnej produkują średnio 0,75–1,5 l[13][14] (podawany zakres zależy od źródła) śliny właściwej (brak wydzielania śliny może być objawem kserostomii ). Objętość śliny zależy od wieku i płci. Ślina wydzielana jest w stosunkowo niewielkich ilościach u noworodków, swój szczyt wydzielanie osiąga przed końcem 10 r.ż. i dalej spada z wiekiem[3]. Ponadto u mężczyzn obserwuje się zwiększone wydzielanie śliny w stosunku do kobiet[3].

Wydzielanie śliny jest odruchowe, kontrolowane przez autonomiczny układ nerwowy i następuje po zadziałaniu bodźców . Najczęściej dochodzi do jej wydzielania przy podrażnieniu receptorów smakowych przez pokarm ( odruch bezwarunkowy ) ale może również być działaniem bodźców węchowych , wzrokowych , psychicznych (emocje, złość), mechanicznych (tj. żuciowych, jak np. żucie gumy), termoreceptorowych, nocyceptywnych ( odruch warunkowy ) oraz przez stymulację hormonalną lub nerwową (np. zakończenia nerwowe w żołądku)[15].

Spowodowany przez bodziec sygnał z receptora przekazywany jest włóknami czuciowymi nerwu językowego do rdzenia przedłużonego , do odpowiedniego ośrodka odruchu, stamtąd odśrodkowymi włóknami wydzielniczymi (gałązki nerwu twarzowego lub językowo-gardłowego ), których zakończenia synaptyczne znajdują się na powierzchni komórek wydzielniczych (w częściach wydzielniczych gruczołów) i mioepitelialnych (w przewodach wyprowadzających), powodując wydzielanie śliny[13].

Włókna przywspółczulne AUN uwalniają ze swych zakończeń synaptycznych acetylocholinę (ACh) i wzmagają wydzielanie śliny surowiczej, o dużej zawartości składników nieorganicznych. Natomiast włókna współczulne AUN , w których mediatorami są noradrenalina (NA) i dopamina (DA), wzmagają wydzielanie śliny śluzowej, skąpej i gęstej.

Wydzielanie śliny może być również farmaceutycznie stymulowane przez środki ślinopędne (zawarte np. w tytoniu , korzeniu żeń-szenia , chrzanie , wawrzynku wilczełyko )[16] jak i hamowane przez tzw. środki hamujące wydzielanie śliny (np. atropina , opium , substancje zawarte w roślinach takich jak bieluń dziędzierzawa czy lulek )[17], zarówno naturalne jak i syntetyczne.

Sialometria

Jest to badanie pozwalające zmierzyć ilość i szybkość wydzielania śliny przez ślinianki . Badanie to pomaga w zdiagnozowaniu chorób wydzielania śliny oraz, w przypadku ich wystąpienia, podjęciu decyzji o wprowadzeniu leczenia polegającego na pobudzeniu ślinianek do zwiększonego wydzielania.

W sialometrii stosuje się obecnie trzy metody[14]:

  1. zebranie niestymulowanej śliny w ciągu 5 min.,
  2. zebranie śliny stymulowanej przez żucie parafiny w ciągu 5 min.,
  3. zebranie śliny przez 2 min. po wcześniejszym 20 sek. pobudzeniu 4% roztworem kwasu cytrynowego.

Prawidłowe wydzielanie śliny jest zmienne osobniczo i wynosi 0,3–0,55 ml/min[3][14].

Zaburzenia związane ze śliną

  1. kserostomia [14][18] – jeden z najważniejszych i najpoważniejszych stanów patologicznych czyli suchość błony śluzowej jamy ustnej spowodowana uszkodzeniem ślinianek (ślinianki produkują zbyt mało (<0,1 ml/min.) lub w ogóle nie produkują śliny gdy organizm jest dobrze uwodniony,
  2. zespół Sjögrena [18]autoimmunologiczne uszkodzenie komórek ślinianek i gruczołów łzowych charakteryzujące się suchością oczu i śluzówki jamy ustnej z powodu uszkodzenia gruczołów,
  3. kamień nazębny – zmniejszenie kwasowości śliny (zmiana odczynu na bardziej zasadowy) skutkuje odkładaniem się tzw. kamienia nazębnego (głównym składnikiem jest fosforan wapnia ), gdyż w takim środowisku rozpuszczalne pierwszo- i drugorzędowe fosforany przechodzą w nierozpuszczalny trzeciorzędowy ortofosforan[19] i odkładają się w obecnej płytce nazębnej.

Sztuczna ślina

Obecnie stosuje się w leczeniu wiele tzw. substytutów śliny podobnych pod względem fizycznym i chemicznym do ludzkiej śliny. Ich zadaniem jest nawilżenie śluzówki jamy ustnej i powleczenie jej oraz uzupełnienie niedoboru specyficznych składników zawartych w ślinie naturalnej. Znane preparaty to np. Saliva, Salivarex czy Vivo-Dental, dostępne w aptekach bez recepty [14], jednak żaden z obecnie stosowanych substytutów nie może w pełni zastępować ludzkiej śliny[18].

Przeczytaj !

Przypisy

  1. Pijawki lekarskie – skład śliny
  2. Zalewska A., Waszkiel D., Błahuszewska K., Marciniak J., Kowalczyk A.: Pojemność buforowa, pH i stężenie immunoglobuliny A w ślinie całkowitej, spoczynkowej osób młodych odpornych i podatnych na próchnicę , s. 2.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Cyprysiak G., Tadeusiak W.: Zastosowanie śliny w diagnostyce medycznej
  4. 4,0 4,1 4,2 The rheological properties of saliva
  5. CRC Handbook of Chemistry and Physics, 87th ed., CRC Press LLC, Boca Raton, USA, 2007
  6. 6,0 6,1 Philip Marsh: Mikrobiologia jamy ustnej. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1994. . 
  7. Paszyńska E., Jurga-Krokowicz J., Deręgowska-Nosowicz P., Czarnecka B., Shaw H, Leszczyński R.: Wpływ płukanek do jamy ustnej na właściwości reologiczne śliny całkowitej
  8. Canon F., Paté F, Meudec E., Marlin T., Cheynier V., Giuliani A., Sarni-Manchado P.: Characterization, stoichiometry, and stability of salivary protein-tannin complexes by ESI-MS and ESI-MS/MS. Analytical and Bioanalytical Chemistry, Volume 395, Number 8 / décembre 2009
  9. Andy Coghlan: Natural-born painkiller found in human saliva , New Scientist , 13 XI 2006
  10. Huang Z., Wu Z., Zhou F., Zhou J.: Ovulation prediction by monitoring the conductivity of woman's saliva , Dept. of Biomed. Eng., Sun Yatsen Univ. of Med. Sci., Guangzhou, 1997 (dostęp 15.07.2010)
  11. The S.C.U.B.A. Doctor Pty Ltd: Mask Care – Have a clear view every dive
  12. Golden Artist Colors: Techniques for Cleaning Acrylic Paintings
  13. 13,0 13,1 Medycyna.linia.pl – Slina
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 Kserostomia
  15. Paszyńska E.: Wybrane czynniki wpływające na wydzielanie i skład śliny – omówienie aktualnego piśmiennictwa
  16. George B. Wood: A Treatise On Therapeutics, And Pharmacology Or Materia Medica Vol2, 1867 [1] (dostęp 15.10.2010)
  17. Lavinia L. Dock: Text-Book Of Materia Medica For Nurses, 1916 [2] (dostęp 15.10.2010)
  18. 18,0 18,1 18,2 Jackiewicz-Barańska D., Kamysz E., Maćkiewicz Z.: Sztuczna ślina
  19. Analiza biochemiczna – ślina

Bibliografia

  1. Ćwiczenia praktyczne z biochemii: skrypt dla studentów II roku Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym. Katowice: Śląska Akademia Medyczna, 2006, ss. 179-182. . 
  2. Zbigniew Jańczuk (red.): Stomatologia zachowawcza – Zarys kliniczny. Podręcznik dla studentów stomatologii.. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007. . 


Inne hasła zawierające informacje o "Ślina":

Wrażenie ...

Wirus zespołu nabytego braku odporności ...

Autonomiczny układ nerwowy ...

Płazy ...

Komarowate ...

Ślinianka ...

Enzymy wysycenia dla reakcji enzymatycznej ukazująca zależność szybkości reakcji (V) od stężenia substratu ()gdzie: V0 – szybkość początkowa, S – stężenie substratu, Km – stała ...

Przeciwciało ...

Ryjówkowate w warunkach głodu mogą spożywać nasiona. Część ryjówkowatych prowadzi ziemno-wodny tryb życia. Ślina niektórych gatunków zawiera jad . Ryjówkowate nie zapadają w sen zimowy . Zmysły ...

Mucha domowa ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Ślina":

Higiena żywienia i żywności (plansza 2) ...

Układ pokarmowy człowieka (plansza 9) ...

Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 5) przewodu pokarmowego Rodzaj soku trawiennego i miejsce jego powstawania Zawarte enzymy, warunki ich działania Jama gębowa Ślina wytwarzana przez ślinianki Amylaza ślinowa, aktywna w środowisku obojętnym Żołądek Sok żołądkowy produkowany przez ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie