|
technik rybołówstwa morskiego
Organizuje, nadzoruje i wykonuje prace związane połowami ryb morskich, ich przetwórstwem, przechowywaniem i transportem odłowionych ryb; obsługuje i konserwuje sprzęt pokładowy.
Zadania zawodowe
-
dokonywanie oceny wód morskich, w celu ustalenia stanu zarybiania i możliwości zintensyfikowania produkcji oraz utrzymywanie odpowiedniego profilu produkcji w zależności od warunków przyrodniczych danego akwenu wodnego
-
pobieranie próbek wody oraz przeprowadzanie prostych badań i analiz
-
organizowanie i nadzorowanie odłowów i połowów różnych gatunków ryb
-
obsługa i konserwacja sprzętu połowowego i pokładowego
-
poznawanie rejonów morskich i łowisk
-
dokonywanie wstępnej, optycznej oceny stanu zdrowia ryb, zwalczanie chorób i szkodników oraz zapobieganie im
-
organizowanie prac związanych z przetwórstwem ryb: sortowanie, patroszenie, filetowanie, odskórzanie, odławianie ryb
-
chłodzenie, zamrażanie i pakowanie surowca rybnego
-
kontrolowanie przestrzegania przepisów prawnych dotyczących gospodarki rybackiej, żeglugi na wodach morskich
-
nadzorowanie wykonywania napraw i konserwacji urządzeń wodnych i sprzętu służącego do połowu i transportu ryb
-
prowadzenie dokumentacji i kalkulowanie kosztów połowów ryb
|
Nauka kierunku w wybranym województwie: technik rybołówstwa morskiego DOLNOŚLĄSKIE technik rybołówstwa morskiego KUJAWSKO-POMORSKIE technik rybołówstwa morskiego LUBELSKIE technik rybołówstwa morskiego LUBUSKIE technik rybołówstwa morskiego ŁÓDZKIE technik rybołówstwa morskiego MAŁOPOLSKIE technik rybołówstwa morskiego MAZOWIECKIE technik rybołówstwa morskiego OPOLSKIE technik rybołówstwa morskiego PODKARPACKIE technik rybołówstwa morskiego PODLASKIE technik rybołówstwa morskiego POMORSKIE technik rybołówstwa morskiego ŚLĄSKIE technik rybołówstwa morskiego ŚWIĘTOKRZYSKIE technik rybołówstwa morskiego WARMIŃSKO-MAZURSKIE technik rybołówstwa morskiego WIELKOPOLSKIE technik rybołówstwa morskiego ZACHODNIOPOMORSKIE
|
|
|