Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

technik przetwórstwa mleczarskiego

Podstawowe zadania Technika przetwórstwa mleczarskiego to nadzór nad powierzonym odcinkiem produkcji artykułów mleczarskich, rozliczenia produkcji, opracowywaniu nowych wyrobów i technologii.

Cele kształcenia w zawodzie Technik przetwórstwa mleczarskiego
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
  • wytwarzania wyrobów mleczarskich
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich
  • planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich
  • oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne

Kwalifikacje
  • T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
  • T.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich

Podstawowe zadania Technika przetwórstwa mleczarskiego to nadzór nad powierzonym odcinkiem produkcji artykułów mleczarskich, rozliczenia produkcji, opracowywaniu nowych wyrobów i technologii.

Absolwent po ukończeniu szkoły i zdobyciu tytułu zawodowego może:
  • oceniać jakość surowców, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i gotowych wyrobów mleczarskich
  • dobierać maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów mleczarskich
  • obsługiwać linię produkcyjną
  • organizować i nadzorować proces produkcji wyrobów mleczarskich w przedsiębiorstwie mleczarskim
  • prowadzić dokumentację produkcji wyrobów mleczarskich
  • stosować zasady marketingu wyrobów mleczarskich

Nauka kierunku w wybranym województwie:

technik przetwórstwa mleczarskiego DOLNOŚLĄSKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego KUJAWSKO-POMORSKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego LUBELSKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego LUBUSKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego ŁÓDZKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego MAŁOPOLSKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego MAZOWIECKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego OPOLSKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego PODKARPACKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego PODLASKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego POMORSKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego ŚLĄSKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego ŚWIĘTOKRZYSKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego WARMIŃSKO-MAZURSKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego WIELKOPOLSKIE
technik przetwórstwa mleczarskiego ZACHODNIOPOMORSKIE





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie