|
dietetyk
To specjalista interdyscyplinarny, skupiający się na badaniu produktów żywnościowych, planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu na podstawach naukowych żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności. Dietetyk zajmuje się prawidłowym i racjonalnym odżywianiem, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. Jego wiedza obejmuje zarówno pochodzenie żywności, jak i proces przygotowania potraw, a także problematykę jej dostosowania do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.
Zadania zawodowe:
-
opracowywanie receptur na poszczególne rodzaje diet - zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz na zlecenie lekarskie - dla dzieci i dorosłych
-
prowadzenie i nadzorowanie wszystkich elementów produkcji, tj. organizacja stanowisk pracy, instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potraw
-
dbanie o właściwą eksploatację urządzeń technicznych
-
przeprowadzanie wstępnych przeszkoleń pracowników i szkoleń okresowych oraz instruktaż pracowników w zakresie bhp (zgodnie z przepisami resortowymi oraz w miarę wprowadzania nowych urządzeń, zmiany produkcji)
-
prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji dotyczącej ilości wyprodukowanych potraw, ich wartości kalorycznej, surowców, materiałów pomocniczych i nakładu pracy
-
kontrola jakości (organoleptyczna i laboratoryjna) stosowanych surowców i warunków ich przechowywania
-
sprawdzanie jakości i wyglądu gotowych potraw (w zakładach żywieniowych - organoleptycznie, w stacjach sanepidu - laboratoryjnie)
-
kontrola prawidłowości stosowanych receptur i zestawów żywieniowych w przemyśle spożywczym
-
prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia i opracowywanie właściwych zestawów żywieniowych dla różnych grup ludności oraz dla chorych z różnymi rodzajami schorzeń
-
prowadzenie dokumentacji żywieniowej w placówkach służby zdrowia (kalkulacja kosztów, jadłospisy, plany żywieniowe, rozliczenia materiałowe)
Przedmioty zawodowe:
ekonomika i organizacja gastronomii; rachunkowość i finanse w gastronomii; marketing w gastronomii; zasady żywienia; obsługa konsumenta; organizacja usług kateringowych - dietetyka; podstawy przedsiębiorczości |
Nauka kierunku w wybranym województwie: technik dietetyk DOLNOŚLĄSKIE technik dietetyk KUJAWSKO-POMORSKIE technik dietetyk LUBELSKIE technik dietetyk LUBUSKIE technik dietetyk ŁÓDZKIE technik dietetyk MAŁOPOLSKIE technik dietetyk MAZOWIECKIE technik dietetyk OPOLSKIE technik dietetyk PODKARPACKIE technik dietetyk PODLASKIE technik dietetyk POMORSKIE technik dietetyk ŚLĄSKIE technik dietetyk ŚWIĘTOKRZYSKIE technik dietetyk WARMIŃSKO-MAZURSKIE technik dietetyk WIELKOPOLSKIE technik dietetyk ZACHODNIOPOMORSKIE
|
|
|