Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

dietetyk

To specjalista interdyscyplinarny, skupiający się na badaniu produktów żywnościowych, planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu na podstawach naukowych żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności. Dietetyk zajmuje się prawidłowym i racjonalnym odżywianiem, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. Jego wiedza obejmuje zarówno pochodzenie żywności, jak i proces przygotowania potraw, a także problematykę jej dostosowania do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.

Zadania zawodowe:
  • opracowywanie receptur na poszczególne rodzaje diet - zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz na zlecenie lekarskie - dla dzieci i dorosłych
  • prowadzenie i nadzorowanie wszystkich elementów produkcji, tj. organizacja stanowisk pracy, instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potraw
  • dbanie o właściwą eksploatację urządzeń technicznych
  • przeprowadzanie wstępnych przeszkoleń pracowników i szkoleń okresowych oraz instruktaż pracowników w zakresie bhp (zgodnie z przepisami resortowymi oraz w miarę wprowadzania nowych urządzeń, zmiany produkcji)
  • prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji dotyczącej ilości wyprodukowanych potraw, ich wartości kalorycznej, surowców, materiałów pomocniczych i nakładu pracy
  • kontrola jakości (organoleptyczna i laboratoryjna) stosowanych surowców i warunków ich przechowywania
  • sprawdzanie jakości i wyglądu gotowych potraw (w zakładach żywieniowych - organoleptycznie, w stacjach sanepidu - laboratoryjnie)
  • kontrola prawidłowości stosowanych receptur i zestawów żywieniowych w przemyśle spożywczym
  • prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia i opracowywanie właściwych zestawów żywieniowych dla różnych grup ludności oraz dla chorych z różnymi rodzajami schorzeń
  • prowadzenie dokumentacji żywieniowej w placówkach służby zdrowia (kalkulacja kosztów, jadłospisy, plany żywieniowe, rozliczenia materiałowe)

Przedmioty zawodowe:
ekonomika i organizacja gastronomii; rachunkowość i finanse w gastronomii; marketing w gastronomii; zasady żywienia; obsługa konsumenta; organizacja usług kateringowych - dietetyka; podstawy przedsiębiorczości

Nauka kierunku w wybranym województwie:

technik dietetyk DOLNOŚLĄSKIE
technik dietetyk KUJAWSKO-POMORSKIE
technik dietetyk LUBELSKIE
technik dietetyk LUBUSKIE
technik dietetyk ŁÓDZKIE
technik dietetyk MAŁOPOLSKIE
technik dietetyk MAZOWIECKIE
technik dietetyk OPOLSKIE
technik dietetyk PODKARPACKIE
technik dietetyk PODLASKIE
technik dietetyk POMORSKIE
technik dietetyk ŚLĄSKIE
technik dietetyk ŚWIĘTOKRZYSKIE
technik dietetyk WARMIŃSKO-MAZURSKIE
technik dietetyk WIELKOPOLSKIE
technik dietetyk ZACHODNIOPOMORSKIE





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie