Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

kucharz

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.

Zadania zawodowe:
  • obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw
  • pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych
  • zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
  • ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi
  • obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna)
  • gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt
  • wykonywanie różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych
  • posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń
  • wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych
  • sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet
  • przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe
  • utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy
  • przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego
  • stosowanie zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej

Przedmioty zawodowe:
podstawy żywienia, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie zakładów gastronomicznych, bezpieczeństwo i higiena pracy, organizacja i ekonomika gastronomii, język obcy zawodowy, pracownia gastronomiczna, podstawy przedsiębiorczości.

Nauka kierunku w wybranym województwie:

kucharz DOLNOŚLĄSKIE
kucharz KUJAWSKO-POMORSKIE
kucharz LUBELSKIE
kucharz LUBUSKIE
kucharz ŁÓDZKIE
kucharz MAŁOPOLSKIE
kucharz MAZOWIECKIE
kucharz OPOLSKIE
kucharz PODKARPACKIE
kucharz PODLASKIE
kucharz POMORSKIE
kucharz ŚLĄSKIE
kucharz ŚWIĘTOKRZYSKIE
kucharz WARMIŃSKO-MAZURSKIE
kucharz WIELKOPOLSKIE
kucharz ZACHODNIOPOMORSKIE





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie