|
Fermentacja masłowa
Fermentacja masłowaFermentacja masłowa -
fermentacja
wywoływana przez
bakterie
masłowe. Równanie sumaryczne fermentacji masłowejC6H12O6 +
bakterie
masłowe → CH3CH2CH2COOH + 2CO2 + 2H2 + ok. 15 k
cal
/
mol
(63 k
J
/mol) - (
glukoza
+
bakterie
→
kwas masłowy
)
Charakterystyka bakterii masłowych- należą do rodzaju
Clostridium
,
- są beztlenowcami,
- mają kształt laseczek,
- wytwarzają przetrwalniki (endospory) nadające komórce kształt buławki lub wrzeciona,
- mają zdolność do rozkładu wielocukrów na cukry proste, a więc m.in. rozkładają
skrobię
,
dekstryny
,
błonnik
,
pektyny
,
- naturalnym ich środowiskiem jest gleba.
Udział bakterii masłowych w niszczeniu produktów spożywczych- w mleczarstwie powodują psucie się
pasteryzowanego
mleka
i tzw. późne wzdęcia
serów
podpuszczkowych dojrzewających (do mleka mogą dostać się np. przy karmieniu krów nieprawidłowo przygotowanymi kiszonkami),
- powodują psucie się konserw warzywnych i owocowych,
- powodują psucie się kiszonych pasz.
Korzystny udział bakterii masłowychBakterie masłowe odgrywają ważną rolę w procesie moczenia
lnu
i
konopi
, ponieważ umożliwiają, na skutek zachodzącej fermentacji błonnika, oddzielenie włókien przędnych od tkanki korowej i zdrewniałej. Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Fermentacja masłowa":
Oddychanie komórkowe
...
Fruktoza
...
Fosforylacja oksydacyjna
...
Substancja psychoaktywna
...
Jöns Jacob Berzelius
...
Fermentacja
jest
fermentacja octowa
przebiegająca z dostępem tlenu.Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą:
fermentacja alkoholowa
fermentacja cytrynowa
Fermentacja masłowa
fermentacja mlekowa
fermentacja mannitowa
(zwana też "śluzową" lub "gumową")
fermentacja metanowa
fermentacja octowa
(fermentacja ...
Gorzelnia
...
Chleb
...
Wino
...
Dekarboksylacja
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Fermentacja masłowa":
Higiena żywienia i żywności (plansza 6)
...
Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9)
...
Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 2)
...
|
|
|
|