Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Fermentacja masłowa

Fermentacja masłowa

Fermentacja masłowa - fermentacja wywoływana przez bakterie masłowe.

Spis treści

Równanie sumaryczne fermentacji masłowej

C6H12O6 + bakterie masłowe → CH3CH2CH2COOH + 2CO2 + 2H2 + ok. 15 k cal / mol (63 k J /mol)

( glukoza + bakteriekwas masłowy )

Charakterystyka bakterii masłowych

  • należą do rodzaju Clostridium ,
  • są beztlenowcami,
  • mają kształt laseczek,
  • wytwarzają przetrwalniki (endospory) nadające komórce kształt buławki lub wrzeciona,
  • mają zdolność do rozkładu wielocukrów na cukry proste, a więc m.in. rozkładają skrobię , dekstryny , błonnik , pektyny ,
  • naturalnym ich środowiskiem jest gleba.

Udział bakterii masłowych w niszczeniu produktów spożywczych

  • w mleczarstwie powodują psucie się pasteryzowanego mleka i tzw. późne wzdęcia serów podpuszczkowych dojrzewających (do mleka mogą dostać się np. przy karmieniu krów nieprawidłowo przygotowanymi kiszonkami),
  • powodują psucie się konserw warzywnych i owocowych,
  • powodują psucie się kiszonych pasz.

Korzystny udział bakterii masłowych

Bakterie masłowe odgrywają ważną rolę w procesie moczenia lnu i konopi , ponieważ umożliwiają, na skutek zachodzącej fermentacji błonnika, oddzielenie włókien przędnych od tkanki korowej i zdrewniałej.

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Fermentacja masłowa":

Oddychanie komórkowe ...

Fruktoza ...

Fosforylacja oksydacyjna ...

Substancja psychoaktywna ...

Jöns Jacob Berzelius ...

Fermentacja jest fermentacja octowa przebiegająca z dostępem tlenu.Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą: fermentacja alkoholowa fermentacja cytrynowa Fermentacja masłowa fermentacja mlekowa fermentacja mannitowa (zwana też "śluzową" lub "gumową") fermentacja metanowa fermentacja octowa (fermentacja ...

Gorzelnia ...

Chleb ...

Wino ...

Dekarboksylacja ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Fermentacja masłowa":

Higiena żywienia i żywności (plansza 6) ...

Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9) ...

Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 2) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie