Fermentacja alkoholowa jako proces biochemiczny pozwala organizmom działającym w warunkach beztlenowych na regenerację
NAD
zużytego w procesie
glikolizy
. Produkt ostatniego etapu wspomnianej glikolizy –
pirogronian
jest w dwóch etapach redukowany do
etanolu
(alkoholu etylowego) przy jednoczesnym utlenieniu
NADH
powstałego w procesie glikolizy do
NAD
i wydzieleniu
dwutlenku węgla
. W pierwszym etapie pirogronian jest przekształcany w
etanal
(aldehyd octowy) oraz dwutlenek węgla za pomocą dekarboksylazy pirogronianowej. W drugim etapie etanal jest
redukowany
do etanolu (z jednoczesnym
utlenieniem
NADH do NAD) przez
dehydrogenazę alkoholową
(ADH).
Rodzaje drożdży używanych do fermentacji alkoholowej
Oddychanie komórkowe
mlekowego[57][58].Drugą fermentacją przeprowadzaną głównie przez
drożdże
, a także bakterie Sarcina ventriculi, jest
Fermentacja alkoholowa
. Jej przebieg jest analogiczny do opisanej wyżej fermentacji zachodzącej w ...
Fermentacja
tlenowych. Przykładem jest
fermentacja octowa
przebiegająca z dostępem tlenu.Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą:
Fermentacja alkoholowa
fermentacja cytrynowa
fermentacja masłowa
fermentacja mlekowa
fermentacja mannitowa
(zwana też "śluzową" lub "gumową")
fermentacja metanowa
fermentacja ...
Najniższą temperaturę na Ziemi odnotowano na Antarktydzie 21 lipca 1983 roku w okolicy radzieckiej stacji badawczej , było 89,2 stopnia Celsjusza poniżej zera.