Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Fermentacja alkoholowa

Fermentacja alkoholowa

Schemat przedstawiający proces fermentacji alkoholowej

Fermentacja alkoholowa to proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla :

C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2

W wyniku tego procesu powstaje również szereg produktów ubocznych, między innymi: gliceryna , kwas bursztynowy i kwas octowy .

Produktami ubocznymi fermentacji są również wyższe alkohole i estry , które mają decydujący wpływ na bukiet smakowo-zapachowy produktu.

Spis treści

Fermentacja alkoholowa jako proces biochemiczny

Fermentacja alkoholowa jako proces biochemiczny pozwala organizmom działającym w warunkach beztlenowych na regenerację NAD zużytego w procesie glikolizy . Produkt ostatniego etapu wspomnianej glikolizy – pirogronian jest w dwóch etapach redukowany do etanolu (alkoholu etylowego) przy jednoczesnym utlenieniu NADH powstałego w procesie glikolizy do NAD i wydzieleniu dwutlenku węgla . W pierwszym etapie pirogronian jest przekształcany w etanal (aldehyd octowy) oraz dwutlenek węgla za pomocą dekarboksylazy pirogronianowej. W drugim etapie etanal jest redukowany do etanolu (z jednoczesnym utlenieniem NADH do NAD) przez dehydrogenazę alkoholową (ADH).

Rodzaje drożdży używanych do fermentacji alkoholowej

Inne rodzaje fermentacji

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Fermentacja alkoholowa":

Nadciśnienie tętnicze ...

Oddychanie komórkowe mlekowego[57][58].Drugą fermentacją przeprowadzaną głównie przez drożdże , a także bakterie Sarcina ventriculi, jest Fermentacja alkoholowa . Jej przebieg jest analogiczny do opisanej wyżej fermentacji zachodzącej w ...

Fruktoza ...

Fosforylacja oksydacyjna ...

Substancja psychoaktywna ...

Jöns Jacob Berzelius ...

Fermentacja tlenowych. Przykładem jest fermentacja octowa przebiegająca z dostępem tlenu.Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą: Fermentacja alkoholowa fermentacja cytrynowa fermentacja masłowa fermentacja mlekowa fermentacja mannitowa (zwana też "śluzową" lub "gumową") fermentacja metanowa fermentacja ...

Gorzelnia ...

Chleb ...

Wino ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Fermentacja alkoholowa":

Higiena żywienia i żywności (plansza 6) ...

Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9) ...

44. Wybrane choroby cywilizacyjne i epidemie (plansza 8) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie