Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Zmysł

Zmysł

Zmysły – zdolność odbierania bodźców zewnętrznych. Na każdy ze zmysłów składają się odpowiednie narządy zmysłów, w których najważniejszą rolę odgrywają receptory wykształcone w kierunku reagowania na konkretny rodzaj bodźców oraz odpowiednie funkcje mózgu .

Spis treści

Zmysły u człowieka

U człowieka, a także u większości innych zwierząt występują następujące zmysły:

  • wzrok – związany z okiem , umożliwia rozpoznawanie fal elektromagnetycznych w widzialnym zakresie (światła). Ponieważ jedne receptory odpowiedzialne są za rozpoznawanie koloru (częstotliwość fali), a inne za rozpoznawanie jasności, można wzrok uważać za zmysł składający się w dwóch osobnych zmysłów.
  • słuch – związany z uchem .
  • smak – związany z językiem i jamą ustną . Rejestruje cząsteczki chemiczne. Istnieją co najmniej cztery rodzaje receptorów na języku, dlatego czasam są uważane za cztery różne zmysły, zwłaszcza, że każdy z receptorów przekazuje informacje do innej części mózgu. Cztery znane receptory wykrywają smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Piąty receptor, " umami ", został odkryty w 1908 i jego istnienie zostało potwierdzone w 2000 . Receptor umami rozpoznaje kwas glutaminowy występujący w mięsie i będący przyprawą (jako glutaminian sodu ). Istnieją także teorie, według których człowiek potrafi także rozpoznawać także smak "metaliczny" i smak tłuszczu.
  • węch – związany z nosem , rejestruje cząsteczki chemiczne. W przeciwieństwie do smaku, zapach rozpoznawany jest przez setki różnych receptorów, z których każdy rozpoznaje inne cząsteczki.

Zmysły somatyczne

Zmysły te są związane z receptorami w skórze . Dawniej zaliczano je do dotyku. Dzisiaj wiadomo, że składają się z wielu różnych receptorów, toteż wyróżnia się osobne zmysły somatyczne:

Inne

Inne zmysły

Zobacz też

Przypisy

  1. H. Burda, S. Begall, J. Cervený, J. Neef i inni. Extremely low-frequency electromagnetic fields disrupt magnetic alignment of ruminants. „Proc Natl Acad Sci U S A”. 106 (14), ss. 5708-5713 (2009). doi:10.1073/pnas.0811194106 . PMID 19299504 . 


Inne hasła zawierające informacje o "Zmysł":

William Turner wpływ na jego twórczość 1803 – rozpoczął budowę własnej galerii – uwidocznił się Zmysł ekonomiczny malarza 1804 – zmarła jego matka. Turner otworzył galerię przy Harley ...

Jasnowidzenie ...

Wrażenie ...

Kora mózgu ...

Układ nerwowy i odruchy1.3 Ewolucja układu nerwowego2 Układ nerwowy kręgowców2.1 Opis ogólny2.2 Analizatory wrażeń Zmysłowych2.3 Budowa układu nerwowego naczelnych3 Przypisy4 Więcej informacji4.1 Ilustracje4.2 Linki zewnętrzne4.3 Wybrana ...

Piotr Steinkeller szczególnie ceniono w nim …obok niesłychanej energii, olbrzymiej przedsiębiorczości przemysłowej, ten właśnie Zmysł solidnego i szlachetnego traktowania przemysłu; nie jako spekulacji, nie rabunkowe lecz ...

Światosław I ...

Edward Abramowski Darwina , a także Marksa . Na skutek obserwacji biedy, wykształca się w nim Zmysł społeczny. W artykułach Pogadanki o rzeczach pożytecznych ( 1883 ) i Pogadanki z ...

Promieniowanie gamma ...

Wincenty Witos części swych programowych obietnic. Witosa jakby opuściły zarówno umiejętności kierownicze, jak i Zmysł polityczny[21].Kolejne przesilenia rządowe skłoniły Witosa do opublikowania w połowie marca 1926 ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Zmysł":

Zmysł słuchu (plansza 7) Zmysł słuchu ...

014. Epikur - umiarkowany hedonizm (plansza 19) panowania nad swoim potrzebami lub jak najprostszego ich realizowania. Schemat ludzkiego poznania według Epikura: Zmysły bierne (dotyk, węch, smak) odbierają bodźce przez bezpośredni kontakt z atomami ...

Percepcja bodźców (plansza 13) e height=380 width=770 > Zmysł smaku Walory smakowe potraw zależą od proporcji pomiędzy ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie