|
Zabaglione
ZabaglioneZabaglione, zabajone – tradycyjny włoski
deser
przygotowywany z żółtek jaj, cukru, słodkiego likieru (np. wina Marsala), często z dodatkiem serka
mascarpone
. Obecnie jajka zastępuje się czasem bitą śmietaną. Podaje się go ze świeżymi
figami
. Deser pochodzi z
Wenecji
, gdzie oryginalnie przyrządzany był z użyciem
miodu
zamiast cukru i wina cypryjskiego.
Inne hasła zawierające informacje o "Zabaglione":
Kuchnia włoska
...
Deser
...
Zabaglione
ZabaglioneZabaglione, zabajone – tradycyjny włoski
deser
przygotowywany z żółtek jaj, cukru, słodkiego ...
Kategoria:Kuchnia włoska
...
Kategoria:Potrawy z jaj
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Zabaglione":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|