Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Zabaglione

Zabaglione

Zabaglione

Zabaglione, zabajone – tradycyjny włoski deser przygotowywany z żółtek jaj, cukru, słodkiego likieru (np. wina Marsala), często z dodatkiem serka mascarpone .

Obecnie jajka zastępuje się czasem bitą śmietaną. Podaje się go ze świeżymi figami . Deser pochodzi z Wenecji , gdzie oryginalnie przyrządzany był z użyciem miodu zamiast cukru i wina cypryjskiego.


Inne hasła zawierające informacje o "Zabaglione":

Kuchnia włoska ...

Deser ...

Zabaglione ZabaglioneZabaglione, zabajone – tradycyjny włoski deser przygotowywany z żółtek jaj, cukru, słodkiego ...

Kategoria:Kuchnia włoska ...

Kategoria:Potrawy z jaj ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Zabaglione":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie