Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Sushi

Sushi

Okrągłe maki-zushi i trzy nihiri-suchi w środku.
Nigiri-zushi z łososia
Mieszany zestaw sushi: maki (lewy górny róg) i nigiri (pozostałe)

Sushi ( jap. 寿司, 鮨 lub 鮓)potrawa japońska złożona z ryżu zaprawionego octem ryżowym ( jap. su) oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych, owoców morza , nori i ryb oraz warzyw , grzybów , czy jajek . Ze względu na konieczność zachowanania świeżości, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia.

Spis treści

Spożywanie

Sushi można jeść palcami, ważne jest jednak, aby spożywać całe kawałki naraz – niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. Do sushi zawsze podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi oraz marynowany imbir , który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych . Z tego powodu odradza się także picie wody. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata (często jest to hojicha).

W restauracjach podaje się specjalne zestawy sushi, choć można także osobiście skomponować taki zestaw. Gotowe zestawy mają różnorodne nazwy, jednak dość często pojawiają się takie, jak: ume („ śliwa ” – zestaw tani), take („ bambus ” – zestaw pośredni), czy matsu („ sosna ” – zestaw wykwintny). Takie zestawy zawierają kawałki sushi różnego rodzaju. Zazwyczaj kosztują one mniej, niż zestawy dobierane przez klienta.

Niektóre z dodatków podawanych wraz w zestawie są już zawarte w potrawie; przykładem może być chrzan wasabi (należy mieć na względzie jego intensywny smak i właściwości), który dodawany jest z jednej strony rybnego kawałka przed owinięciem go nori lub przykryciem ryżem.

Rodzaje

Istnieje wiele rodzajów sushi:

  • nigiri-zushi ( jap. 握り寿司), czyli sushi formowane w dłoni – jest to najpopularniejsza obok maki-zushi postać tej potrawy. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza;
  • maki-zushi ( jap. 巻き寿司) powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby (często także ogórka ) na płacie wodorostu nori ( jap. 海苔) oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zawijania używa się często bambusowej maty – w ten sposób powstaje rulon, który kroi się następnie na mniejsze kawałki, przy czym ich długość powinna być mniejsza od średnicy;
  • chirashi-zushi ( jap. 散らし寿司), czyli „sushi porozsypywane”, to znaczy podane jako miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami surowej ryby. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów ;
  • temaki-zushi ( jap. 手巻き寿司) jest tworzone przez spożywających: na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż oraz nori, z których każdy biesiadnik sam komponuje swoje sushi.

Maki

Tekkamaki

Maki-zushi ( jap. 巻き寿司, 巻き鮨, 巻鮨 maki-zushi) to sushi podane w formie pokrojonego na plasterki wałka z ryżu owiniętego prasowanymi algami morskimi ( nori ); również podaje się go z chrzanem japońskim wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Wyróżnia się następujące rodzaje maki-zushi (w nawiasach podano nazwę głównego składnika, pełną nazwę potrawy uzyskuje się dodając na końcu wyraz maki):

Maki-zushi dzieli się również ze względu na:

  • rozmiar: hoso-maki (małe, 2-3cm), naka-maki (średnie, 3-4cm), futo-maki (duże, 4-6cm)
  • sposób podania: temaki (rożek z alg nori), uramaki („wywinięte maki”: dodatki owinięte są algami, a ryż tworzy warstwę zewnętrzną).

Zobacz też

Przypisy

  1. Sushi z ogórkiem nazywa się imieniem mitologicznego potwora, kappy , który miał słynąć z do tego warzywa.

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Sushi":

Kuchnia japońska ...

Sushi Okrągłe maki-zushi i trzy nihiri-suchi w środku.Nigiri-zushi z łososiaMieszany zestaw Sushi: maki (lewy górny róg) i nigiri (pozostałe)Sushi ( jap. 寿司, 鮨 lub ...

Język japoński ...

Mikołaj Trzaska pracy ( 1999 )Świetlicki i Trzaska Cierpienie i wypoczynek ( 2000 )Łoskot Śmierdzące kwiatuszki ( 2000 ) Katarzyna Nosowska Sushi ( 2000 ) Rogulus / Szwelas Projekt & Mikołaj Trzaska Afferico ( 2001 )Trzaska/Ostrowski Ostrza ( 2001 )Kobiety ...

Kategoria:Kuchnia japońska ...

Nori - krasnolud, jeden z bohaterów Hobbita nori - gatunek wodorostu, używanego do produkcji Sushi ...

Sashimi ...

Sos sojowy ...

Undaria pierzastodzielna ...

Chrzan japoński ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Sushi":

030. Düsseldorf - najdłuższy kontuar świata (plansza 7) le height=380 width=770 > Man serviert hier die Klassiker Sushi, japanisches Bier und Sake-Wein. Serwuje się tutaj klasyczne Sushi, japońskie piwo ...

118. Świat przypraw – część 2 (plansza 4) eingelegter Ingwer wird in der chinesischen Küche noch heute zum Beispiel zum Sushi gereicht. Ingwer war in Asien sehr lang (bis zur Einführung der ...

W restauracji (plansza 7) włoska (pizza, spaghetti, tiramisu) Japanese (Sushi) japońska (Sushi) British (fish and chips, curry chicken, ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie