Woda pitna – czysta
woda
, która nadaje się do spożycia (bez zagrożenia dla zdrowia). Powinna ona zawierać odpowiednią ilość
soli mineralnych
(dlatego
woda destylowana
, mimo wysokiej czystości, nie nadaje się do celów konsumpcyjnych), a nie zawierać zanieczyszczeń organicznych i nieorganicznych.
W niektórych kontekstach (najczęściej związanych z
żeglugą morską
) wodę pitną nazywa się
wodą słodką
(w przeciwstawieniu do słonej
wody morskiej
).
Spożycie
Spożycie wody przez dorosłego człowieka nie powinno przekraczać 1–1,5 litra na godzinę, gdyż może to doprowadzić do poważnych zaburzeń w gospodarce
elektrolitycznej
organizmu[].
Wypicie bardzo dużej ilości wody pitnej (powyżej 5 litrów w ciągu kilku godzin) może prowadzić do śmierci wskutek
hiponatremii
. W tak dużych ilościach bezpieczniej pić
płyny izotoniczne
.
Źródła wody pitnej
Wodę pitną można czerpać ze
studni
lub innych ujęć, a na terenach zurbanizowanych jej podstawowym rodzajem jest
woda wodociągowa
. W krajach rozwiniętych coraz powszechniej spożywa się
wodę mineralną
.
Czasami wodę pitną można uzyskać przez przegotowanie
wody powierzchniowej
, lecz nie daje to gwarancji unieszkodliwienia wszystkich
drobnoustrojów
. Spożywanie wody skażonej bakteriologicznie może być przyczyną zatrucia, którego najczęstszymi objawami są
nudności
,
wymioty
i
biegunka
. Żołnierze niektórych armii otrzymują substancje odkażające, które w warunkach polowych umożliwiają im w miarę bezpieczne picie dostępnej wody powierzchniowej (nawet z
kałuży
).
Zobacz też
Linki zewnętrzne