Trypsyna
TrypsynaTrypsyna (
EC 3.4.21.4
) -
enzym trawienny
wytwarzany przez część zewnątrzwydzielniczą
trzustki
. Jest wydzielany w postaci nieaktywnego proenzymu - trypsynogenu, który wchodzi w skład
soku trzustkowego
. W
dwunastnicy
pod wpływem niewielkich nawet ilości innego enzymu - enterokinazy dochodzi do aktywacji trypsynogenu. Dzięki
autokatalitycznej
zdolności trypsyny szybko dochodzi do pełnego uczynnienia wydzielonego trypsynogenu. Trypsyna należy do endopeptydaz, katalizuje hydrolizę
wiązań peptydowych
wewnątrz łańcucha polipeptydowego, w miejscach w których
grupy karbonylowe
należą do
argininy
lub
lizyny
. Należy do grupy peptydaz działających wewnątrz łańcuch polipeptydowego, czyli endopeptydaz. W centrum aktywnym trypsyny znajduje się seryna jako główny aminokwas kontaktowy, przez co trypsynę zalicza się do podpodklasy endopeptydaz serynowych. Optimum dla działania trypsyny wynosi ok. pH 8. Efektem jej działania na białko są peptydy o różnej długości łańcucha.
Numer EC 3.4.21.4
Inne hasła zawierające informacje o "Trypsyna":
Trypsyna
Trypsyna i TrypsynogenStruktura trypsynyTrypsyna (
EC 3.4.21.4
) -
enzym trawienny
wytwarzany przez część ...
Trzustka
...
Enzymy
wysycenia dla reakcji enzymatycznej ukazująca zależność szybkości reakcji (V) od stężenia substratu ()gdzie: V0 – szybkość początkowa, S – stężenie substratu, Km – stała ...
Trawienie
...
Białka
...
Anafilaksja
kontrastowe z
jodem
używane w radiologii
niesteroidowe leki przeciwzapalne
(
aspiryna
)narkotyczne środki przeciwbólowe (
morfina
)enzymy: Trypsyna, chymoTrypsyna, penicylinaza, papaina,surowice: anatoksyna tężcowa, jadu kiełbasianego, zgorzeli, jadów węży itd.produkty ...
Sok trzustkowy
...
Hydrolazy
...
sok trzustkowy
do dwunastnicy z żołądka. W skład soku trzustkowego wchodzą enzymy trawiące białka: Trypsyna i chymoTrypsyna w formie nieaktywnej (trypsynogen i chymotrypsynogen), enzymy trawiące cukry: ...
enzym trawienny
na następujące grupy:
enzymy trawiące węglowodany (amylaza, maltaza, laktaza, sacharoza)
enzymy trawiące białka (pepsyna, Trypsyna)
enzymy trawiące tłuszcze (lipazy, fosfolipazy)
enzymy trawiące kwasy nukleinowe (nukleazy)
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Trypsyna":
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 9)
wewnątrz łańcucha polipeptydowego, w wyniku czego powstają krótsze łańcuchy peptydowe. Należą do nich:
pepsyna,
Trypsyna,
chymoTrypsyna.
Egzopeptydazy – enzymy rozrywające wiązania między łańcuchem peptydowym a ostatnim aminokwasem:
karboksypeptydazy – ...
Układ pokarmowy człowieka (plansza 19)
wpływem enzymów trawiennych.
Enzymy trawienne wydzielane są przez:
ślinianki (ptialina)
żołądek (pepsyna, podpuszczka)
trzustkę (amylaza, lipaza, Trypsyna)
Trawienie chemiczne zachodzi w:
jamie ustnej
żołądku
dwunastnicy
...
Enzymy - chemiczne regulatory reakcji, część II (plansza 21)
nieodwracalnej hydrolizie jednego lub więcej wiązań peptydowych.
Na przykład protezay trzustkowe – Trypsyna, chymoTrypsyna – pochodzą z prekursorów zymogenowych (odpowiednio – trypsynogenu, chymotrypsynogenu) uaktywnianych ...
|