Tiramisu (
wł.
tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie) –
deser
, który składa się z warstwy
biszkoptu
nasączonej bardzo mocną
kawą
espresso
oraz winem marsala, przypominającym w smaku
sherry
, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego
twarożku
mascarpone
, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej
czekolady
.
Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni.
Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech posiada wiele regionalnych odmian. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich
kremówek
.
Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują:
Wenecja
, skąd pochodzi twarożek mascarpone,
Treviso
,
Siena
i
Florencja
. Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy. Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie, głosi, że twórcą tego deseru był władca
Toskanii
Cosimo III de' Medici, który zwykł go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa. W Wenecji twierdzi się natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą
dożów
i to na długo przed tym jak rodzina Medici stała się wpływowa.
Tiramisu zrobiło międzynarodową karierę dopiero za sprawą
II wojny światowej
, kiedy to włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.