|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Teriyaki
TeriyakiTeriyaki (
jap.
照り焼き) – japońska technika kulinarna, zaliczana do kategorii potraw
yakimono
[1], polegająca na pieczeniu bądź grillowaniu mięsa lub ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. W samej Japonii najbardziej popularne są różne rodzaje ryb przyrządzonych w ten sposób, zaś na Zachodzie raczej mięsa. Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata na potrawie błyszczy pod wpływem dużej ilości cukru w sosie. Główne składniki marynaty to
sos sojowy
, słodkie wino ryżowe
mirin
oraz cukier albo miód. Istnieją różne wersje
fast foodów
nawiązujących do teriyaki: Shogun Burger w
Hongkongu
(
McDonald's
), Teri-burger (
Hawaje
), czy kanapka Kurczak Teriyaki (
Subway
), zaś w samej
Japonii
Whopper teriyaki. Przypisy- ↑ Iwona Kordzińska-Nawrocka: Japońska kultura kulinarna. Warszawa: Trio, 2008, s. 96. .
Inne hasła zawierające informacje o "Teriyaki":
Kuchnia japońska
...
Kategoria:Kuchnia japońska
...
Mirin
...
Teriyaki
Teriyaki z kurczaka.Teriyaki burgerTeriyaki (
jap.
照り焼き) – japońska technika kulinarna, zaliczana do ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Teriyaki":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|