Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Tartrazyna

Tartrazyna

Tartrazyna
Ogólne informacje
Inne nazwyE102, CI 19140
żółcień FD&C 5
żółcień kwasowa 23
żółcień żywnościowa 5
żółcień spożywcza 5
ang. Food Yellow 5
Wzór sumarycznyC16H9N4Na3O9S2
Masa molowa 534,36 g / mol
Identyfikacja
Numer CAS 1934-21-0
PubChem 6321403[1]
Niebezpieczeństwa
Zagrożenia
Szkodliwy
Szkodliwy
(Xn)
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Tartrazyna ( E102 ) – cytrynowożółty barwnik azowy produkowany głównie do celów spożywczych . W Polsce jej nazwa handlowa to żółcień spożywcza 5. Dopuszczona do użytku przez amerykańską agencję FDA (mimo tego, jest zakazana w niektórych krajach), która wymaga umieszczenia na opakowaniach produktów zawierających ten związek adnotacji FD&C No. 5 ( Stany Zjednoczone nie stosują symboli E ).

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 7,5 mg / kg ciała.

Stopiona z kwasem borowym wykazuje właściwości fosforescencyjne [2].

To użycie tartrazyny przy produkcji Inca Koli powoduje jej żółte zabarwienie

Spis treści

Działanie niepożądane

Tartrazyna jest czynnikiem uwalniającym histaminę , dlatego po jej spożyciu astmatycy mogą odczuwać wzmożone objawy choroby (jest ona także odpowiedzialna za skurcze macicy , grożące poronieniem u ciężarnych ). W przypadku osób z nietolerancją salicylanów ( aspiryna , niektóre owoce, m.in. jagody i maliny ) tartrazyna wzmaga jej objawy. Jest niezalecana dla dzieci[3], w połączeniu z benzoesanami (E210–215) może u nich powodować trudności w nauce, a nawet wystąpienie syndromu ADHD . U innych (nawet nieuczulonych) osób może wywoływać: pokrzywkę , zapalenie skóry, bóle głowy, katar sienny , trudności z koncentracją, depresję , wysypkę , swędzenie warg i języka , bezsenność , dezorientację, anafilaksję .

Tartrazyna jest kancerogenna .

Zastosowanie

Przemysł spożywczy

Przede wszystkim produkty w proszku: napoje , zupy czy polewy do deserów; ale także: wyroby cukiernicze, groszek i kukurydza konserwowa , krakersy serowe, napoje bezalkoholowe , sos miętowy , galaretki (głównie miętowe ), likiery owocowe, marcepan , sos brązowy , dżemy , płatki zbożowe kasze , miód sztuczny i musztardy .

Inne zastosowania

Składnikiem niektórych kosmetyków oraz barwnik do wełny i jedwabiu .

Przypisy

  1. Tartrazyna – Compound Summary ( ang. ). PubChem Public Chemical Database.
  2. Люминофор ( ros. )
  3. E102 Tartrazine, FD&C yellow No.5 , UK Food Guide ( ang. )

Bibliografia

  • Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. . 
  • E102: Tartrazyna ( pol. ). [dostęp 2010-08-31].

Przeczytaj !


Inne hasła zawierające informacje o "Tartrazyna":

ADHD alergicznymi .Źródło: http://www.hacsg.org.uk/page21.html Szkodliwe barwniki czyli tak zwana szóstka z Southampton to: Tartrazyna (E102) Czerwień koszenilowa (E124) Żółcień pomarańczowa (E110) Azorubina (E122) Żółcień chinolinowa ...

Tartrazyna TartrazynaOgólne informacjeInne nazwyE102, CI 19140żółcień FD&C 5żółcień kwasowa 23żółcień żywnościowa 5żółcień spożywcza ...

Junk food ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Tartrazyna":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie