Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Kakao

Kakao

Owoce kakaowca (przekrój), surowiec do otrzymywania masła kakaowego i kakao

Kakao ( nah. cacauatl – ziarno kakaowe) – nasiona z owoców kakaowca , z których proszek stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady , napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.

Spis treści

Odmiany

Występuje w trzech różniących się aromatem odmianach:

  • Criollo – pochodzi z Ameryki Środkowej i Karaibów , jest najpełniejsza w smaku, ale też najrzadsza, delikatna i trudna w uprawie, a przez to najcenniejsza;
  • Forastero – najbardziej popularna, wytrzymała odmiana, o mocno czekoladowym, ale krótkotrwałym smaku;
  • Tinitario – uprawiana na Trynidadzie , jest krzyżówką Criollo i Forastero.

Produkcja

Owoce kakaowca zrywa się i pozostawia na 3–7 dni do fermentacji. Następnie ziarna są suszone (zazwyczaj na słońcu) w celu ochrony przed pleśnią, palone, klasyfikowane na różne gatunki i mielone. Uzyskaną półpłynną masę rozdziela się na masło kakaowe i proszek kakaowy za pomocą jednej z dwóch metod:

  • za pomocą prasy, co w połączeniu z alkalizacją ziaren stanowi podstawę produkcji czekolady holenderskiej;
  • metodą Bromy, czyli wieszając worek z kakaową miazgą w ciepłym pomieszczeniu, co pozwala na uzyskanie lepszych efektów i zachowuje wyraźniejszy smak kakaowego proszku.

Skład chemiczny

Kakao oprócz białka i tłuszczu zawiera dwa alkaloidy o działaniu pobudzającym – teobrominę i kofeinę , która występuje w śladowych ilościach. Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Kakao zawiera również nieaktywną po spożyciu fenyloetyloaminę (PEA)[1].

Kakao na przestrzeni dziejów

Historia kakao sięga czasów Majów i Azteków . Pili oni oszałamiający napój kakaowy (zwany chocolatl) podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy.

Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb . Napój, warzony wedle przepisu azteckiego króla Montezumy, zdobył najpierw uznanie na dworze hiszpańskim. Często próbowano tworzyć napoje według własnych receptur, jednak nie przynosiło to oczekiwanego rezultatu, gdyż Hiszpanie uszlachetniali ten napój za pomocą wanilii i cukru . Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich.

Obecnie istnieje na świecie niewiele miejsc, gdzie można spróbować oryginalnego napoju kakaowego. Jedno to muzeum czekolady firmy Cadbury w Birmingham , w Anglii . Prawdziwej czekolady można skosztować także w Kolonii w Niemczech w Muzeum Czekolady.

Przypisy

  1. Występowanie fenyloetyloaminy w kakao stwierdzono metodą chromatografii gazowej i spektroskopii masowej w 1992 r. Zob.: G. Ziegleder, E. Stojacic, B. Stumpf, Występowanie beta-fenyloetyloaminy i pochodnych w kakao i produktach kakaowych, Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und-Forschung, Springer Verlag, 1992. [1]

Bibliografia

  • Barbara Wójcik-Stopczyńska. Charakterystyka mikrobiologiczna ziarna kakaowego, produktów jego przerobu oraz środowiska przetwarzania. Szczecin: Wydawnictwo Akademii Rolniczej. 2006.


Inne hasła zawierające informacje o "Kakao":

Towar ...

Narkotyk ...

Wyspy Salomona 48% produktu krajowego brutto (usługi 40%, przemysł 9%) RolnictwoNajważniejsze uprawy: palma kokosowa , Kakaowiec , bataty , taro (kolokazja), pochrzyn (jams), ryż , palma oleista , oraz maniok , warzywa, ...

Krzysztof Kolumb ...

Muhammad Ali (pasza) ...

Cukiernictwo ...

Witamina B2 ...

Dieta bezglutenowa ...

Gabon ...

Gwinea Równikowa ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kakao":

127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26) kawa/Kakao 25,1 / 9,5 ...

Napoje (plansza 19) e height=380 width=770 > Cocoa - Kakao Chocolate and cocoa contain a high level of flavonoids which may have ...

Ameryka Północna - zagadnienia społeczno-gospodarcze (plansza 15) światowych zbiorów pochodzi z USA), sizal (19,5%), tytoń, a także kawa i Kakao. Najpopularniejszymi owocami krajów Ameryki Środkowej są banany (15% światowych zbiorów), które ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie