Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Szynka

Szynka

Szynka z goździkami

Szynka – wyrób garmażeryjny pozyskiwany z tuszy wieprzowej , schłodzony lub mrożony z kością lub bez. Barwa mięśni może być jasno różowa do czerwonej, dopuszcza się zmatowienia. Barwa tłuszczu – biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym, w przypadku mięsa i tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzenie barwy na powierzchni. Zapach swoisty charakterystyczny dla mięsa świeżego wieprzowego bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach płciowy.

Odcięta z tylnej półtuszy bez nogi i golonki; golonka odcięta na wysokości 1/3 kości goleni (licząc w dół od stawu kolanowego), przepołowione kręgi kości krzyżowej oraz fałd tłuszczu pachowego wycięty. Tłuszcz z zewnętrznej powierzchni szynki powinien być zdjęty, aczkolwiek dopuszcza się pozostawienie warstwy tłuszczu do grubości 2 cm. W skład szynki wchodzą: kości miednicy ( kulszowa , łonowa , biodrowa ), kość udowa z rzepką , 1/3 kości goleniowych ( strzałkowej i piszczelowej ), przepołowiony kręg kości krzyżowej oraz mięśnie: półbłoniasty , czworogłowy , dwugłowy, półścięgnisty , pośladkowy oraz brzuchaty .

Zwykle ten termin jest ograniczony do mięsa ze świni lub dzika .

Szynka może być konserwowana na sucho lub na mokro. Do konserwowania na sucho wykorzystuje się zwykle mieszaninę soli i innych substancji chemicznych (jak np. saletra lub nitryt), po czym się ją suszy. Szynka zakonserwowana na sucho potrzebuje pewnego czasu na proces rehydratyzacji przed spożyciem. Do konserwowania na mokro wykorzystuje się solankę wprowadzaną przez zanurzenie lub wstrzyknięcie.

Z szynki często się robi inne produkty spożywcze, jak np. szynka wędzona .

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Szynka":

Wieprzowina ...

Kiełbasa ...

Golonka ...

Mannheim kulturę, na miejskim targu jest stoisko z polskimi przysmakami takimi jak barszcz, Szynka konserwowa i inne.Mannheim prawa miejskie otrzymało w 1607 . Od 1720 rezydencja ...

Cynamonowiec ...

Brąz FK ...

Kategoria:Kuchnia włoska (zupa) Mortadela O Ocet balsamiczny Osmizza P Pancetta Pane con la milza Panelle Panettone Panforte Panino Panna cotta Pesto Piadina Pizza Dzień Pizzy Pokrzywniak P cd. Polenta R Ravioli Risotto Rizi-bizi Rzeżuszanka S Sabayon Salami (wędlina) Salsa verde Saltimbocca Sfincia di San Giuseppe Spaghetti Stigghiole Stracciatella Szynka parmeńska Szynka Świętego Daniela T Tagliatelle Tiramisu Tortellini W Wina włoskie Z Zabaglione Zupa solferino ...

Święconka przybywał osobiście". [w:] Dorota Simonides . Folklor Górnego Śląska . 1989 s. 204]↑ "jajka, Szynka i biała kiełbasa, chleb, sól, pieprz, chrzan, ciasto". [w:] Łódzkie studia ...

Szynka Szynka z goździkami Szynka – wyrób garmażeryjny pozyskiwany z tuszy wieprzowej , schłodzony lub ...

Kategoria:Wędliny ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Szynka":

019. Artykuły spożywcze (plansza 7) Hartwurst - suszona kiełbasa die Wurst - kiełbasa der Speck - boczek der Schinken - Szynka der Fisch - ryba ...

004. Odmiana czasowników słabych - czas przeszły niedokonany Imperfekt. (plansza 8) ...

Żywność i żywienie (plansza 12) - les charcuteries – jambon, saucisson, rillettes, pâté, etc... (mięso - Szynka, kiełbasa, pasztety, itp.) - les conserves de poissons et les fruits ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie