Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Szpecle

Szpecle

Szpacle

Szpacle ( j. niem. Spätzle [ 'ʃpɛʦlɛ ]) - potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej .

Szpacle to niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek . Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasem na słodko.

W niektórych regionach dodaje się do ciasta ziemniaki i wtedy przypominają słowackie haluški lub włoskie gnocchi.


Inne hasła zawierające informacje o "Szpecle":

Szpecle ...

Kategoria:Potrawy z jaj ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Szpecle":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie