Espresso – nazwa sposobu przygotowywania
kawy
w specjalnym
ekspresie
, przez przepuszczenie ok. 25-30 ml gorącej (ok. 90 °C)
wody
pod
ciśnieniem
9 -15
barów
przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna
kawowca
[1]. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju.
Espresso parzy się zazwyczaj z mieszanek kilku, czasem kilkunastu gatunków różnych kaw, także z kilku- lub kilkudziesięcioprocentową domieszką
robusty
. Powstała w ten sposób mocna
kawa
posiada (po prawidłowym przygotowaniu) gęstą, orzechowobrązową piankę zwaną z
wł.
crema. Piance tej espresso zawdzięcza dużą część swego aromatu. Dzięki krótkiemu czasowi ekstrakcji, wynoszącemu około 25 s, zawartość
kofeiny
w ekstrakcie jest niewielka w porównaniu z kawą z
ekspresu przelewowego
. Oprócz samodzielnego napoju, stanowi ona bazę dla bardzo wielu innych napojów kawowych - m.in.
latte macchiato
, caffè macchiato czy
cappuccino
.
Ekstrakcja espresso, z widoczną orzechowobrązową pianką zwaną crema.
Espresso serwowane w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70 ml, wypełnia ją do połowy. Można je pić zarówno z cukrem, jak i bez. Można także dodawać, według uznania:
kakao
,
czekoladę
(wiórki),
wanilię
,
cynamon
itp. Espresso z dodatkiem spienionego mleka to
cappuccino
. Często do espresso podaje się kieliszek wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych przed skosztowaniem espresso. Takie postępowanie zapewnia głębszy
smak
kawy.
Espresso wywodzi się z
Włoch
, gdzie w
1901
Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso. Był on jednak konstrukcją opartą na przepływie pary i wody, co prowadziło do smakowych zmian ekstraktu. W 1903 Bezzera sprzedał swój patent Pavoniemu, który ulepszył maszynę i nadał jej światowy rozgłos. Nadal jednak, mimo drobnych zmian technicznych, problemem pozostawała kwestia pary która zmieniała smak kawy. Rozwiązał to w
1947
Giovani Achille Gaggia, który parę zastąpił innym systemem podgrzewania. Firmy Pavoniego i Gaggii istnieją do dzisiaj i należą do liderów w dziedzinie produkcji ekspresów ciśnieniowych dla domu i gastronomii.
Nazwa wywaru pochodzi z Włoch, i wbrew powszechnym opiniom nie ma związku z szybkością przygotowania, lecz pochodzi od włoskiego
przymiotnika
espressivo – wyrazisty, wyraźny.
Espresso jest bardzo popularne we
Włoszech
,
Hiszpanii
,
Argentynie
, także w krajach południowej
Europy
. Tam też często (ku zaskoczeniu zagranicznych turystów) otrzymuje się ją po zamówieniu w kawiarni/restauracji po prostu kawy. Espresso staje się popularne również w pozostałych krajach Europy oraz w
Ameryce
.
Przypisy
Zobacz też
Linki zewnętrzne