Suchy lód - zestalony
dwutlenek węgla
stosowany w
chłodnictwie
samodzielnie lub jako składnik mieszanin oziębiających. Otrzymywany przez rozprężanie ciekłego dwutlenku węgla i prasowanie. W
warunkach normalnych
suchy lód nie topi się lecz
sublimuje
. Proces ten powoduje samorzutne ochłodzenie się suchego lodu do temp. -78,5 °C.
Suchy lód klasyfikuje się w średniej półce cenowej i jest powszechnie wykorzystywanym środkiem chłodzącym w
laboratoriach
,
chłodniach
przemysłowych i przy transportowaniu szybko psujących się produktów spożywczych. Suchy lód w blokach można stosunkowo długo przechowywać w pojemnikach izolowanych termicznie bez konieczności dodatkowego ich chłodzenia, np. w opakowaniach
styropianowych
umieszczonych w specjalnych kontenerach straty suchego lodu wynoszą około 4% na dobę.
Nieizolowane duże bloki suchego lodu sublimują dość powoli. Np. blok o objętości 1 dm3 sublimuje w temperaturze pokojowej w zamkniętym pomieszczeniu ok. 2-3 godzin. Sublimację można przyspieszyć poprzez rozdrobnienie bloków.