Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

gronkowiec

gronkowiec - Staphylococcus

gronkowiec - (Staphylococcus: z grec. staphyle - winne grona, kokkos – ziarnko) – bakteria należąca do rodziny Micrococcaceae. Ma kształt kuli i układa się w charakterystyczne grona.
Gronkowiec należy do grupy bakterii Gram-dodatnich. Saprofityczne gronkowce są szeroko rozpowszechnione, występują w powietrzu, wodzie, ściekach, na przedmiotach. Ze względu na metodę wykrywania oraz na patogenność gronkowce dzielimy na dwie grupy: koagulazo-ujemne i koagulazo-dodatnie.
Uważa się, że gronkowce koagulazo-dodatnie (np. gronkowiec złocisty- z łac. Staphylococcus aureus) są potencjalnie bardziej patogenne niż koagulazo-ujemne (np. gronkowiec naskórkowy, tzw. biały, S. epidermidis). Wszystkie gronkowce mają potencjalne mechanizmy zjadliwość, enzymy proteolityczne i toksyny (jak np. enterotoksyna gronkowcowa wywołująca ciężkie zatrucia pokarmowe, toksyna epidermolityczna dająca pęcherzycę noworodków lub toksyna wstrząsu toksycznego często prowadzącego do śmierci). Zjadliwość ta zwana jest wirulencją. 
W sytuacjach ostrych zakażeń z silnym odczynem zapalnym i zagrożeniem życia,  konieczna jest pomoc w postaci leku przeciwbakteryjnego. Najskuteczniejsze są penicyliny półsyntetyczne (w Polsce dostępna kloksacylina = syntarpen) lub cefalosporyny I i II generacji.


Inne hasła zawierające informacje o "gronkowiec":

Bakterie ...

Gronkowce KoagulazododatnieBakteriami typowo koagulazododatnimi (wytwarzającymi enzym koagulazę) są szczepy należące do Staphylococus aureus ( gronkowiec złocisty ).S. aureus ssp. aureusS. aureus ssp anaerobiusS. intermediusS. hyicusS. schleiferiStaphylococcus aureus ...

Prokarionty ...

Zapalenie płuc ...

Mleko Rosną w zakresie temperatur 15–46 °C i pH 4,2-9,3. Chorobotwórczy gatunek Staphylococcus aureus ( gronkowiec złocisty ) wywołuje ropnie skóry, zapalenie migdałków podniebiennych (angina), zatrucia pokarmowe, a ...

niedokrwistość ...

gronkowce e border=0 align=right hspace=15> gronkowiec złocisty (barwiony metoda Grama) gronkowce – bakterie kuliste, układające się w charakterystyczne ...

bakterie chorobotwórcze również wraz powietrzem wdychanym do płuc. Do bakterii chorobotwórczych możemy zaliczyć: gronkowce, np. gronkowiec złocisty paciorkowce, Escherichia coli (E. coli), Salmonella. Do chorób wywołanych przez ...

bakteria chorobotwórcza ziarniaki, laseczki, przecinkowce, śrubowce, cylindryczne, spiralne. Do bakterii chorobotwórczych zaliczamy: - gronkowce np. gronkowiec złocisty, który powoduje infekcje gardła, skóry (czyraki, liszajec, jęczmień, zapalenie mieszków ...

gronkowiec gronkowiec - Staphylococcus gronkowiec - (Staphylococcus: z grec. staphyle - winne grona, kokkos ...


Inne lekcje zawierające informacje o "gronkowiec":

Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 10) ...

031b. Ekosystemy i ich rozwój (plansza 6) e height=380 width=770 > Cykle biogeochemiczne Przykład prokariontu -gronkowiec złocisty W Azji wykazano, że sinice warunkują żyzność pól ryżowych, a ...

Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 13) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie