Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

cukier owocowy

cukier owocowy - fruktoza, lewuloza, monosacharyd, ketoheksoza szeroko rozpowszechniony w świecie roślinnym. W stanie wolnym występuje w owocach, miodzie, nasionach, stanowi też składnik oligosacharydów (np. sacharozy) i polisacharydów (np. inuliny). Wodne roztwory skręcają płaszczyznę polaryzacji światła w lewo, przy czym występuje zjawisko mutarotacji. Jest to substancja bardzo słodka, stanowi łatwo przyswajalny składnik pożywienia. Stosowany jako środek słodzący w cukrzycy oraz w leczeniu niedomogi mięśnia sercowego.


Inne hasła zawierające informacje o "cukier owocowy":

Trzcina cukrowa ...

Fruktoza FruktozaOgólne informacjeInne nazwycukier owocowy, lewulozaWzór sumarycznyC6H12O6 SMILES C(O)C1(C(O)C(O)C(O)(O1)CO) Masa molowa 180,16 g / mol Wygląddrobnokrystaliczne ciało stałeIdentyfikacja Numer CAS 57-48-7 Właściwości Gęstość i stan skupienia 1,59 ...

Jarząb pospolity ...

Ryboza ...

Deoksyryboza ...

Lista Przebojów Programu Trzeciego ...

Chemia ...

Edward Gierek ...

Cukier spożywczy ...

Cukier trzcinowy ...


Inne lekcje zawierające informacje o "cukier owocowy":

210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4) ...

127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie